Te veel slaap is even slecht voor mentale prestaties als te weinig

© Getty Images/iStockphoto

Wie te weinig slaapt verliest zijn mentale scherpte, maar meer dan 8 uur per nacht in bed spenderen is al even nefast. Tenzij je er andere activiteiten beoefent dan slapen, natuurlijk.

Slaap is een sleutelelement voor onze gezondheid en welzijn en we gaan er schandalig nonchalant mee om. Onze maatschappij kampt met een systematisch slaaptekort en dat wreekt zich op allerhande aspecten van onze gezondheid, ook op maatschappelijk vlak. Denk maar aan het aantal (verkers)ongevallen dat te wijten is aan slaaptekort.

Sommige mensen trachten dat te compenseren door geregeld extra bij te slapen. Er zijn ook mensen die beweren dat ze minstens 8 uur en liefst meer per nacht nodig hebben om volledig hersteld te zijn. Kan best. De natuur steekt nu eenmaal complex in elkaar, maar de doorsneebruger houdt het het best bij een 7 à 8 uur per nacht. Die hoeveelheid slaap lijkt optimaal voor onze mentale scherpte.

Een team rond Adrian M. Owen en Conor J. Wild, psychologen van het Brain and Mind Institute van de Western University in Canada, onderwierpen 10.000 mensen aan een batterij van 12 goed uitgewerkte cognitieve testen om te achterhalen wat de invloed was van te veel of te weinig slaap op de cognitieve prestaties.

Beide blijken ongeveer even nefast, maar de invloed is niet even sterk op alle domeinen.

Onze cognitieve prestaties pieken systematisch bij een slaapduur van 7 à 8 uur.

Zo lijkt het kortetermijngeheugen te ontsnappen aan de negatieve effecten van een langere of kortere nachtrust (zie figuur).

Maar de taalvaardigheid, het redeneervermogen namen wel een duik.

Te veel slaap is even slecht voor mentale prestaties als te weinig

Figuur: het kortetermijngeheugen (STM) lijkt nauwelijks onder en te lange of te korte slaapduur te leiden. Het redeneervermogen (reasoning), de verbale capaciteiten en de algemene cognitieve prestaties pieken systematisch bij een slaapduur van 7 à 8 uur. Bji meer of minder slaap duiken ze steil naar beneden. Bron: Sleep. 13 September 2018.

Leeftijd lijkt geen verschil uit te maken voor de optimale slaapduur en het effect van te weinig of te veel slaap was op alle leeftijden ongeveer gelijkaardig.

Een goede nachtrust van ongeveer de optimale duur maakt echter alweer veel goed.

De studie wordt gepubliceerd in Sleep, het toonaangevend tijdschrift van de Sleep Research Society en ze is vrij beschikbaar op internet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content