Luchtvervuiling verhoogt het risico voor zwangere vrouwen om het leven te schenken aan baby's met een laag gewicht en met een kleinere hoofdomtrek. Dat blijkt uit een Europese studie bij meer dan 74.000 vrouwen.

De blootstelling van zwangere vrouwen aan vervuilende stoffen in de lucht en aan wegverkeer verhoogt aanzienlijk het risico op groeiachterstand bij de foetus. Het gaat ook om niveaus die een pak lager liggen dan in de richtlijnen van de Europese Unie over de luchtkwaliteit, stellen de auteurs van de studie die verschijnt in het gespecialiseerde blad The Lancet Respiratory Medicine.

Ademhalingsproblemen

De Europese Unie legt voor fijn stof een jaargemiddelde van 25 microgram per kubieke meter vast. Het lage gewicht van een kind dat op tijd is geboren - het gaat om minder dan 2,5 kilo na 37 weken zwangerschap - wordt in verband gebracht met ademhalingsproblemen tijdens de kindertijd en andere aandoeningen op latere leeftijd, zoals diabetes, overgewicht en hartproblemen.

Het is "niet noodzakelijk de oorzaak, maar het is een aanduiding van kwetsbaarheid, een teken dat iets verkeerd is gelopen tijdens de zwangerschap", aldus coauteur Rémy Slama, onderzoeksdirecteur in het Openbaar Instituut voor Medisch Onderzoek in Grenoble.

'Laag geboortegewicht kan vermeden worden'

De onderzoekers stelden ook een vermindering vast van de schedelomtrek. "Dat zet ertoe aan zich de vraag te stellen naar het effect van vervuiling op de neuro-ontwikkeling, op cognitief vlak of inzake het gedrag", aldus nog Slama. "De resultaten suggereren dat een aanzienlijk aandeel van de gevallen van kinderen met een laag geboortegewicht op termijn zou kunnen worden vermeden in Europa indien de vervuiling van stedelijke lucht, en in het bijzonder het fijn stof, zou afnemen", gaat Slama voort.

Zo menen de onderzoekers dat een daling van het niveau van fijn stof tot 10 microgram per kubieke meter tot 22 procent van de gevallen van baby's met een laag gewicht zou kunnen vermijden. (Belga/AVE)

Luchtvervuiling verhoogt het risico voor zwangere vrouwen om het leven te schenken aan baby's met een laag gewicht en met een kleinere hoofdomtrek. Dat blijkt uit een Europese studie bij meer dan 74.000 vrouwen. De blootstelling van zwangere vrouwen aan vervuilende stoffen in de lucht en aan wegverkeer verhoogt aanzienlijk het risico op groeiachterstand bij de foetus. Het gaat ook om niveaus die een pak lager liggen dan in de richtlijnen van de Europese Unie over de luchtkwaliteit, stellen de auteurs van de studie die verschijnt in het gespecialiseerde blad The Lancet Respiratory Medicine. De Europese Unie legt voor fijn stof een jaargemiddelde van 25 microgram per kubieke meter vast. Het lage gewicht van een kind dat op tijd is geboren - het gaat om minder dan 2,5 kilo na 37 weken zwangerschap - wordt in verband gebracht met ademhalingsproblemen tijdens de kindertijd en andere aandoeningen op latere leeftijd, zoals diabetes, overgewicht en hartproblemen. Het is "niet noodzakelijk de oorzaak, maar het is een aanduiding van kwetsbaarheid, een teken dat iets verkeerd is gelopen tijdens de zwangerschap", aldus coauteur Rémy Slama, onderzoeksdirecteur in het Openbaar Instituut voor Medisch Onderzoek in Grenoble. De onderzoekers stelden ook een vermindering vast van de schedelomtrek. "Dat zet ertoe aan zich de vraag te stellen naar het effect van vervuiling op de neuro-ontwikkeling, op cognitief vlak of inzake het gedrag", aldus nog Slama. "De resultaten suggereren dat een aanzienlijk aandeel van de gevallen van kinderen met een laag geboortegewicht op termijn zou kunnen worden vermeden in Europa indien de vervuiling van stedelijke lucht, en in het bijzonder het fijn stof, zou afnemen", gaat Slama voort. Zo menen de onderzoekers dat een daling van het niveau van fijn stof tot 10 microgram per kubieke meter tot 22 procent van de gevallen van baby's met een laag gewicht zou kunnen vermijden. (Belga/AVE)