Tandtechnici waarschuwen voor minderwaardige Chinese tandprothesen

Sinds enkele jaren gebruiken sommige Belgische tandartsen goedkope, en vaak ook minderwaardige, Chinese tandprothesen bij hun patiënten. Een groep tandtechnici trekt aan de alarmbel over deze wanpraktijken.

© iStock

Al jaren laten sommige tandartsen tandprothesen en kronen maken door goedkopere Chinese bedrijven in plaats van door Belgische labo's. Die laatste zijn duurder door de hogere loonkosten en hun vakkennis met betrekking tot ingewikkelde herstellingen. De patiënt betaalt evenwel dezelfde prijs voor de Chinese tand als voor het Belgische product, zo schrijft Apache.be. Voor een Chinese kroon betalen tandartsen rond de 90 euro. Een Belgische kroon kost 200 euro. Allebei worden ze echter aan de patiënt verkocht voor zo'n 700 à 1100 euro. Een uitneembare prothese kost in een Chinees labo rond de 340 euro in vergelijking met 550 euro voor een Belgische tand. Voor de patiënt kost het hele zaakje maximum 2000 euro.

Een groep tandtechnici, die anoniem wensen te blijven, klagen deze wanpraktijken aan op Apache. Volgens hen zijn de Chinese producten immers ook van mindere kwaliteit. Patiënten met problemen komen bij hen over de vloer omdat ze geen gehoor vinden bij hun tandarts. Ze werden door hun tandarts bovendien niet geïnformeerd over de herkomst van hun tanden omdat heel wat tandartsen het verplichte conformiteitsattest niet meegeven.

De Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) ontkent dat Chinese prothesen en kronen minderwaardig zouden zijn. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zegt dan weer dat de Chinese prothesen en kronen wel degelijk gecontroleerd worden.

Lees meer...