Meer dan de helft van de panoramische röntgenfoto's die tandartsen nemen, zijn overbodig. Dat concludeert het Riziv nadat ze 5.500 radiografieën controleerde, zo meldt Het Nieuwsblad.

De Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle van het Riziv controleerde 5.500 radiografieën in detail: 56 procent van de foto's bracht volgens het rapport niets bij aan de kennis van de tandarts en dat kost de staat omgerekend 11,34 miljoen euro per jaar.

Bij nog eens 21 procent van de gemaakte foto's noemt het rapport het twijfelachtig of die wel nuttig waren, goed voor 3,7 miljoen euro. Amper 22 procent van de panoramische radiografieën was wel echt nuttig en diende bijvoorbeeld om implantaten te controleren of verborgen aandoeningen aan het licht te brengen.

Het Riziv voert al langer campagne om het aantal röntgenfoto's verder te beperken, onder de slogan "medische beelden zijn geen vakantiekiekjes". De onderzoekers pleiten ervoor strenger te zijn in het terugbetalen van het onderzoek en bij tandartsen een informatiecampagne te starten.

Volgens Stefaan Hanson van het Verbond der Vlaamse Tandartsen wordt in het rapport overdreven met wat als "onterecht" bestempeld wordt. "Tijdens het eerste bezoek van een nieuwe patiënt is zo'n scan net wél heel leerrijk. Bovendien is de techniek vooral in Wallonië populair, de Vlaamse tandartsen houden veel meer rekening met de risico's van straling", luidt het. (Belga/INM)

Meer dan de helft van de panoramische röntgenfoto's die tandartsen nemen, zijn overbodig. Dat concludeert het Riziv nadat ze 5.500 radiografieën controleerde, zo meldt Het Nieuwsblad. De Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle van het Riziv controleerde 5.500 radiografieën in detail: 56 procent van de foto's bracht volgens het rapport niets bij aan de kennis van de tandarts en dat kost de staat omgerekend 11,34 miljoen euro per jaar. Bij nog eens 21 procent van de gemaakte foto's noemt het rapport het twijfelachtig of die wel nuttig waren, goed voor 3,7 miljoen euro. Amper 22 procent van de panoramische radiografieën was wel echt nuttig en diende bijvoorbeeld om implantaten te controleren of verborgen aandoeningen aan het licht te brengen. Het Riziv voert al langer campagne om het aantal röntgenfoto's verder te beperken, onder de slogan "medische beelden zijn geen vakantiekiekjes". De onderzoekers pleiten ervoor strenger te zijn in het terugbetalen van het onderzoek en bij tandartsen een informatiecampagne te starten. Volgens Stefaan Hanson van het Verbond der Vlaamse Tandartsen wordt in het rapport overdreven met wat als "onterecht" bestempeld wordt. "Tijdens het eerste bezoek van een nieuwe patiënt is zo'n scan net wél heel leerrijk. Bovendien is de techniek vooral in Wallonië populair, de Vlaamse tandartsen houden veel meer rekening met de risico's van straling", luidt het. (Belga/INM)