Obesitas is één van de belangrijkste ziektes van onze tijd. Meer dan één tiende van de wereldbevolking lijdt eraan. In België kampt zelfs ruim de helft van de bevolking met overgewicht, waarbij meer dan 20% obees is. Overgewicht zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten. Freshman 15

Om overgewicht te voorkomen is het belangrijk te weten tijdens welke levensfases er zich een belangrijke gewichtstoename voordoet en welke factoren daarbij een rol spelen. Uit Amerikaanse studies blijkt dat veel mensen bij de overstap naar de universiteit met een gewichtstoename te kampen krijgen. Een Amerikaanse mythe, bekend als de 'Freshman 15', stelt met enige overdrijving dat studenten 15 lbs (6,8 kg) bijkomen tijdens hun eerste jaar aan de universiteit. Onderzoek toont aan dat de gewichtstoename slechts zo'n 2 kg bedraagt tijdens het eerste jaar. Maar ook in het tweede jaar komen studenten zo'n 1,5 kg bij. Als die trend zich tijdens de hele studies doorzet, kan een student gemakkelijk zo'n 10 kg zwaarder afstuderen.

Anderhalve kilo dikker

Torbeyns ging na of er ook in België een gewichtstoename vast te stellen is bij studenten. Ze mat het gewicht, BMI en vetpercentage van 54 studenten aan het begin van hun eerste jaar aan de universiteit én na anderhalf jaar studeren. Via een vragenlijst werd ook hun gedrag bestudeerd.

Bij de start van de studie had 9,3% van de onderzochte studenten ondergewicht en 7,4% overgewicht. Na anderhalf jaar daalde het percentage met ondergewicht met 2,7% terwijl het aandeel met overgewicht met 2,7% steeg. Het aantal studenten met een normaal gewicht (83,3%) bleef stabiel. Toch kwam 70% van de ondervraagden wat bij, gemiddeld zo'n 1,5 kg. Bij 67% was er een toename in BMI en het vetpercentage steeg gemiddeld met 0,8%. Vooral mannelijke studenten bleken aan gewicht te winnen. Ook studenten die meer alcohol consumeren, minder fruit eten, meer stress ervaren en meer tv-kijken bleken, zoals verwacht, gevoeliger voor een gewichtstoename dan hun studiegenoten.

Sensibiliseringsacties

Torbeyns pleit voor sensibiliseringsacties: "De overstap naar de universiteit -het punt waarop de meeste mensen op eigen benen komen te staan- vormt een belangrijk moment voor sensibilisering. Als we studenten op weg kunnen zetten naar een levenslange gezonde levensstijl, kunnen we het stijgende overgewicht terugdringen."

Tine Torbeyns nam deel aan de Vlaamse Scriptieprijs 2013. Haar scriptie kan je raadplegen op www.scriptiebank.be

Obesitas is één van de belangrijkste ziektes van onze tijd. Meer dan één tiende van de wereldbevolking lijdt eraan. In België kampt zelfs ruim de helft van de bevolking met overgewicht, waarbij meer dan 20% obees is. Overgewicht zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten. 

Om overgewicht te voorkomen is het belangrijk te weten tijdens welke levensfases er zich een belangrijke gewichtstoename voordoet en welke factoren daarbij een rol spelen. Uit Amerikaanse studies blijkt dat veel mensen bij de overstap naar de universiteit met een gewichtstoename te kampen krijgen. Een Amerikaanse mythe, bekend als de 'Freshman 15', stelt met enige overdrijving dat studenten 15 lbs (6,8 kg) bijkomen tijdens hun eerste jaar aan de universiteit. Onderzoek toont aan dat de gewichtstoename slechts zo'n 2 kg bedraagt tijdens het eerste jaar. Maar ook in het tweede jaar komen studenten zo'n 1,5 kg bij. Als die trend zich tijdens de hele studies doorzet, kan een student gemakkelijk zo'n 10 kg zwaarder afstuderen. Torbeyns ging na of er ook in België een gewichtstoename vast te stellen is bij studenten. Ze mat het gewicht, BMI en vetpercentage van 54 studenten aan het begin van hun eerste jaar aan de universiteit én na anderhalf jaar studeren. Via een vragenlijst werd ook hun gedrag bestudeerd. Bij de start van de studie had 9,3% van de onderzochte studenten ondergewicht en 7,4% overgewicht. Na anderhalf jaar daalde het percentage met ondergewicht met 2,7% terwijl het aandeel met overgewicht met 2,7% steeg. Het aantal studenten met een normaal gewicht (83,3%) bleef stabiel. Toch kwam 70% van de ondervraagden wat bij, gemiddeld zo'n 1,5 kg. Bij 67% was er een toename in BMI en het vetpercentage steeg gemiddeld met 0,8%. Vooral mannelijke studenten bleken aan gewicht te winnen. Ook studenten die meer alcohol consumeren, minder fruit eten, meer stress ervaren en meer tv-kijken bleken, zoals verwacht, gevoeliger voor een gewichtstoename dan hun studiegenoten.Torbeyns pleit voor sensibiliseringsacties: "De overstap naar de universiteit -het punt waarop de meeste mensen op eigen benen komen te staan- vormt een belangrijk moment voor sensibilisering. Als we studenten op weg kunnen zetten naar een levenslange gezonde levensstijl, kunnen we het stijgende overgewicht terugdringen."