Een wetenschapsteam van de universiteit van East Anglia in Groot-Brittannië analyseerde zestien studies over het rookgedrag van Amerikaanse en Canadese vrouwen en wat bleek? Van alle vrouwen die gestopt waren met roken tijdens hun zwangerschap, was 75 procent opnieuw aan het roken binnen zes maanden na de bevalling.

Tussen de 80 en de 90 procent van de gestopte rooksters hield het een jaar uit maar ook daarna vervielen ze opnieuw in hun oude gewoonte.

Worstelen met identiteit als moeder

Wereldwijd stoppen tot 45 procent van de vrouwen spontaan met roken eens ze zwanger zijn. Ze doen dat uit bezorgdheid over de gezondheid van de foetus, omdat de omgeving het van hen verwacht of omdat ze een fysieke afschuw voor tabakslucht voelen.

Ook verminderde ontwenningsverschijnselen door de lichamelijke veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt, helpen veel vrouwen om de sigaret gedurende negen maanden te laten.

AFP
© AFP

De onderzoekers ontdekten verschillende redenen waarom zoveel vrouwen opnieuw starten met roken na de bevalling.

Sommige vrouwen hadden al van bij de aanvang van de zwangerschap slechts een onderbreking van negen maanden voor ogen, anderen wilden door terug te roken een halt toeroepen aan de hongeraanvallen die na de zwangerschap opnieuw kwamen opzetten.

Verschillende vrouwen gaven ook aan dat ze na de bevalling worstelden met hun nieuwe identiteit als moeder. Terug gaan roken hielp hen om een stukje van hun oude identiteit terug te krijgen.

Slapeloze nachten

De allerbelangrijkste reden voor vrouwen om opnieuw te straten met roken bleek echter stress te zijn. De zorg voor een nieuwe baby, slapeloze nachten, de afwezigheid van een helpende partner, het gevoel van eenzaamheid of de zoektocht naar een nieuwe identiteit als moeder zetten vrouwen opnieuw aan tot roken.

De onderzochte vrouwen gaven aan dat hulp bij de zorg voor hun kinderen en ondersteuning om niet opnieuw te gaan roken, redenen zouden zijn om niet opnieuw te starten.

Intrinsieke motivatie bleek daarbij wel veel sterker als reden om niet in de oude gewoonte te hervallen, dan de verwachting van anderen.

Volgens het onderzoek hebben vrouwen uit lagere sociale klassen de meeste kans om opnieuw te starten met roken eens ze bevallen zijn van hun kindje. (IPS)

Een wetenschapsteam van de universiteit van East Anglia in Groot-Brittannië analyseerde zestien studies over het rookgedrag van Amerikaanse en Canadese vrouwen en wat bleek? Van alle vrouwen die gestopt waren met roken tijdens hun zwangerschap, was 75 procent opnieuw aan het roken binnen zes maanden na de bevalling.Tussen de 80 en de 90 procent van de gestopte rooksters hield het een jaar uit maar ook daarna vervielen ze opnieuw in hun oude gewoonte.Wereldwijd stoppen tot 45 procent van de vrouwen spontaan met roken eens ze zwanger zijn. Ze doen dat uit bezorgdheid over de gezondheid van de foetus, omdat de omgeving het van hen verwacht of omdat ze een fysieke afschuw voor tabakslucht voelen.Ook verminderde ontwenningsverschijnselen door de lichamelijke veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt, helpen veel vrouwen om de sigaret gedurende negen maanden te laten.De onderzoekers ontdekten verschillende redenen waarom zoveel vrouwen opnieuw starten met roken na de bevalling.Sommige vrouwen hadden al van bij de aanvang van de zwangerschap slechts een onderbreking van negen maanden voor ogen, anderen wilden door terug te roken een halt toeroepen aan de hongeraanvallen die na de zwangerschap opnieuw kwamen opzetten.Verschillende vrouwen gaven ook aan dat ze na de bevalling worstelden met hun nieuwe identiteit als moeder. Terug gaan roken hielp hen om een stukje van hun oude identiteit terug te krijgen.De allerbelangrijkste reden voor vrouwen om opnieuw te straten met roken bleek echter stress te zijn. De zorg voor een nieuwe baby, slapeloze nachten, de afwezigheid van een helpende partner, het gevoel van eenzaamheid of de zoektocht naar een nieuwe identiteit als moeder zetten vrouwen opnieuw aan tot roken.De onderzochte vrouwen gaven aan dat hulp bij de zorg voor hun kinderen en ondersteuning om niet opnieuw te gaan roken, redenen zouden zijn om niet opnieuw te starten.Intrinsieke motivatie bleek daarbij wel veel sterker als reden om niet in de oude gewoonte te hervallen, dan de verwachting van anderen.Volgens het onderzoek hebben vrouwen uit lagere sociale klassen de meeste kans om opnieuw te starten met roken eens ze bevallen zijn van hun kindje. (IPS)