Strenge poliocampagne aan Afghaans-Pakistaanse grens

© REUTERS

Pakistan en Afghanistan hebben aan de grensovergangen vaccinatiepunten georganiseerd waar kinderen een vaccin tegen polio toegediend kunnen krijgen. De twee landen willen op die manier de krachten bundelen om polio uit te roeien.

Wereldwijd is polio zo goed als uitgeroeid, maar in Pakistan en Afghanistan, buurlanden die een grens van 2400 kilometer delen, komt de ziekte nog steeds voor.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de regio Peshawar, de hoofdstad van de provincie Khyber Pakhtunkhwa (KP), de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA) en de grensprovincie Nangarhar in Afghanistan uitgeroepen tot een polio-endemisch blok.

Elk kind vaccineren

In januari 2016 zijn beide landen een gezamenlijke campagne gestart om elk kind te behandelen met een oraal toegediend vaccin tegen polio (OPV). De voornaamste tegenstander die ze daarbij moeten bevechten is de plaatselijke taliban, die zich verzet tegen het vaccinatieprogramma.

Muhammad Rizwan, een landbouwer uit Nowshera, heeft een zoon die aan kinderverlamming leidt omdat de taliban hem destijds afraadden om het kind te laten vaccineren.

“Sinds januari zijn we begonnen met de op elkaar afgestemde vaccinatiecampagne in KP, FATA en Afghanistan, met de bedoeling om elk kind aan beide zijden van de grens te vaccineren”, zegt Shahram Tarakai, de gezondheidsambtenaar van KP. “Toch zijn er ongeveer 100.000 kinderen aan beide zijden die het vaccin weigeren”, zegt hij.

Truc van de VS

De overheid heeft de steun ingeschakeld van religieuze leiders om het wantrouwen van ouders ten aanzien van het vaccin weg te werken. De plaatselijke taliban voerde immers jarenlang campagne tegen het vaccin, zeggende dat het een truc is van de Verenigde Staten om de kinderen impotent en onvruchtbaar te maken en zo de toename van het aantal moslims in te dijken.

Volgens arts Ayub Roz moeten de religieuze leiders dat wantrouwen helpen verdrijven en ervoor zorgen dat ouders aanvaarden dat het vaccin niet in strijd is met de islam, noch bedoeld om de vruchtbaarheid aan te tasten.

Politiebescherming

Sinds januari zouden al 10.000 ouders overtuigd zijn geraakt en hun kinderen hebben laten vaccineren.

Muhammad Rizwan, een landbouwer uit Nowshera, heeft een zoon die aan kinderverlamming leidt omdat de taliban hem destijds afraadden om het kind te laten vaccineren. Onlangs heeft hij zijn jongste kinderen toch laten vaccineren.

Een meisje aan de hand van haar vader nadat ze gevaccineerd werd voor polio.
Een meisje aan de hand van haar vader nadat ze gevaccineerd werd voor polio. © REUTERS

De politie in KP heeft 10.000 manschappen vrijgemaakt om de gezondheidswerkers die de vaccins moeten toedienen te beschermen tegen aanvallen van de taliban.

“Tussen 2012 en 2015 hebben militanten zeventig gezondheidswerkers vermoord. In 2016 hebben we nog geen enkel incident gehad”, zegt KP’s politiechef Nasir Khan Durrani.

Afghaanse vluchtelingen

Een nieuw geval van polio in Afghanistan in februari, heeft beide landen ertoe aangezet om de campagne in de grensgebieden nog op te voeren.

In 2015 werden er in KP in totaal nog achttien gevallen van polio geregistreerd, vooral te wijten aan het vrij verkeer van kinderen van Afghanistan naar Pakistan. Voor beide landen samen werden er vorig jaar zestig gevallen van polio geregistreerd.

In Pakistan wonen minstens zes miljoen Afghaanse vluchtelingen. Om de toevlucht van niet-gevaccineerde kinderen vanuit Afghanistan naar Pakistan beter te controleren, werden veertien vaccinatiepunten aan de grensovergangen opgezet.

Volgens arts Ikhtiar Ali heeft de campagne een zeer goed resultaat. “Tot half maart werden er slechts zes nieuwe gevallen van polio in Pakistan geregistreerd en één in Afghanistan. De focus op vaccinaties in de grensgebieden blijkt goed te werken.”

“Aan de belangrijkste grensovergang steken elke dag honderden kinderen de grens over”, zegt Ali. “Tot vorig jaar brachten geïnfecteerde kinderen het virus vaak op die manier van het ene naar het andere land.”

(IPS/Ashfaq Yusufzai)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content