‘Stof in bier beschermt hersenen tegen Parkinson en Alzheimer’

Bier © Istock

Chinese onderzoekers ontdekten een bestandsdeel in hop, een belangrijk ingrediënt van bier, dat de hersenen mogelijk beschermt tegen aandoeningen als Parkinson en Alzheimer.

Goed nieuws voor wie graag een frisse pint drinkt. Wetenschappers ontdekten dat xanthohumol, een bestanddeel van hop en dus aanwezig in bier, onze hersencellen beschermt tegen beschadigingen. Xanthohumol zou hersenaandoeningen als Alzheimer en Parkinson kunnen afremmen. Dat schrijft Scientas.nl.

In het wetenschappelijke magazine Journal of Agricultural and Food Chemistry wordt beschreven hoe de Chinese onderzoekster Jianguo Fang en haar collega’s een bestandsdeel hebben ontdekt dat enkele gezondheidsvoordelen biedt. Dat Xanthohumol het lichaam beschermt tegen tumorcellen was al langer bekend, maar nu blijkt dat het bestandsdeel ook voordelen biedt voor de hersenen. Xanthohumol activeert Nrf2-enzymen, een eiwit dat de cellen in onze hersenen beschermt tegen oxidatieve stress. Een factor die in verband wordt gebracht met aandoeningen als Parkinson en Alzheimer.

Geen reden om overmatig alcohol te consumeren

De wetenschappers waarschuwen dat dit geen reden is om voortaan overmatig bier te consumeren. Want een te grote inname van alcohol vergroot de kans op de oxidatieve stress, waardoor de voordelen van xanthohumol worden opgeheven.

Scientas stelt op zijn website dat bieren met een hoog percentage hop het ‘gezondst’ zijn. ‘Aan de meeste Belgische speciaalbieren is veel meer hop toegevoegd dan aan lagerbieren of pils.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content