‘Stiekeme’ inenting tegen mazelen bij strikt gelovige Nederlandse gezinnen

© Thinkstock

In Nederland start de overheid met een extra campagne tegen mazelen. De ziekte verspreidt zich snel omdat strikt gelovigen hun kinderen weigeren te laten vaccineren.

De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) in Nederland worden steeds vaker gevraagd om kinderen ‘stiekem’ thuis te vaccineren na schooltijd. Voornamelijk in de bijbelgordel, regio’s waar veel bevindelijke gereformeerden wonen. Desondanks blijft het aantal patiëntjes met mazelen stijgen.

De ziekte brak enkele weken geleden uit. Officieel zijn er al 230 gevallen bekend, maar het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk een stuk hoger. De meeste patiënten zijn nooit ingeënt en zitten op reformatorische scholen. Gereformeerden weigeren vanwille hun geloof elke vorm van inenting.

“Het verzet houdt redelijk goed stand omdat de gelovigen een gesloten groep vormen, waarbinnen een grote sociale controle heerst”, zegt de GGD-arts Frist Woonink in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. “Daarom starten we nu met een campagne, we sturen mensen een individuele brief met het aanbod om hun kinderen thuis te laten inenten.”

Hoogtepunt in najaar

Sinds eind mei kampt de bijbelgordel, een strook van Zeeland tot de Veluwe, met een uitbraak van mazelen. Landelijk is 95 procent van de kinderen gevaccineerd tegen mazelen, in de bijbelgordel soms nog geen 80 procent.

Wie ziek wordt, krijgt last van koorts, verkoudheid, huiduitslag en rode ogen. In uitzonderlijke gevallen kunnen mazelen tot de dood leiden.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu verwacht dat de uitbraak in het najaar zijn hoogtepunt bereikt.

Geen gevaar voor Vlaanderen

In Vlaanderen is er weinig gevaar voor een epidemie van mazelen. “Alleen kinderen die naar Steinerscholen gaan worden niet ingeënt omwille van geloofsovertuigingen”, zegt professor Patrick Goubau, voorzitter van het Comité voor de Eliminatie van Mazelen en Rubella.

“Maar zelfs als een Steinerschool besmet raakt, hoeft de rest van Vlaanderen niet te vrezen voor een epidemie. “In Vlaanderen streven we ernaar om 95 procent van de kinderen te vaccineren tegen mazelen, want dat is het percentage dat nodig is om verspreiding te voorkomen”, aldus Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid . (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content