Stichting tegen Kanker bezorgd over stijging rokende jongeren

Rokend meisje © Istock

Een vijfde van de jongeren van 18 tot 25 jaar rookt dagelijks. De Stichting tegen Kanker is ‘uitermate bezorgd’ over deze evolutie.

Van de jongeren tussen 18 tot 25 jaar rookt een vijfde dagelijks. Dat blijkt uit een nieuwe online bevraging begin dit jaar door GFK in opdracht van de Stichting tegen Kanker. De stichting spreekt van een ‘alarmerend hoog aantal’ en is ‘uitermate bezorgd’ over deze evolutie. Op termijn zal één op de twee gebruikers sterven als gevolg van het roken, aldus de Stichting.

Het cijfer sluit aan bij de trend die de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD) vaststelde bij jongeren in het secundair onderwijs. VAD zag een stijging van het aantal jongeren dat het laatste jaar gerookt heeft van 19,4 procent in 2012-2013 naar 25,1 procent in 2013-2014, dit voor alle leeftijdsgroepen, in alle onderwijsvormen en zowel bij jongens als meisjes.

Tabaksreclame

Het GFK-onderzoek toont verder aan dat in een periode van drie maanden, 2 jongvolwassenen op de 3 tabaksreclame te zien kreeg, voornamelijk in de dagbladwinkel. Nagenoeg alle bevraagden beschouwen het tonen van tabaksverpakkingen op de verkoopplaats ook als reclame, en meer dan 7 jongvolwassenen op de 10 gaan akkoord met een totaalverbod, aldus de Stichting tegen Kanker die wil dat de instroom van nieuwe rokers stopt.

Naast de verhoging van de specifieke accijnzen op sigaretten en roltabak, vraagt de organisatie aan de federale regering een verbod van elke vorm van tabaksreclame en de presentatie van tabaksproducten op de verkoopplaats, en de invoering van neutrale pakjes (zonder logo’s en reclame) zoals in Australië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content