Jonge kinderen met sportletsels komen steeds vaker voor, meldt het Belang van Limburg. 'Ik zie bij kinderen, soms jonger dan 10 jaar, steeds vaker overbelastingen opduiken die ik vroeger alleen maar bij volwassenen tegenkwam', zegt voorzitter van de vereniging van sport- en keuringsartsen (SKA), Tom Teulingkx, in de krant.

Volgens Teulingkx moeten jonge kinderen tegenwoordig veel te hard trainen. 'Waar jonge voetballertjes van 10 jaar oud in het verleden één keer per week trainden, loopt dat tegenwoordig vaak op tot drie maal per week.' Hij waarschuwt dan ook voor de gevolgen. 'Overbelasting op jonge leeftijd kan dramatische gevolgen hebben zoals chronische peesklachten of een misvormd bot.'

Overgemotiveerde trainers

Al zijn de stijgende letsels volgens hem niet enkel te verklaren door overdadig trainen in dezelfde sport, 'ook het gebrek van kennis bij trainers speelt mee.' Vooral bij voetbal ziet hij een probleem. 'Overgemotiveerde trainers gunnen hun spelertjes te weinig rust.'

Als oplossing geeft Teulingkx de raad om kinderen verschillende sporten te laten beoefenen, zodat niet systematisch dezelfde spieren en gewrichten worden gebruikt. Daarom pleit hij voor een samenwerking op lokaal niveau. 'Maar op dat vlak is er nog veel werk aan de winkel.' (AVE)

Jonge kinderen met sportletsels komen steeds vaker voor, meldt het Belang van Limburg. 'Ik zie bij kinderen, soms jonger dan 10 jaar, steeds vaker overbelastingen opduiken die ik vroeger alleen maar bij volwassenen tegenkwam', zegt voorzitter van de vereniging van sport- en keuringsartsen (SKA), Tom Teulingkx, in de krant. Volgens Teulingkx moeten jonge kinderen tegenwoordig veel te hard trainen. 'Waar jonge voetballertjes van 10 jaar oud in het verleden één keer per week trainden, loopt dat tegenwoordig vaak op tot drie maal per week.' Hij waarschuwt dan ook voor de gevolgen. 'Overbelasting op jonge leeftijd kan dramatische gevolgen hebben zoals chronische peesklachten of een misvormd bot.' Al zijn de stijgende letsels volgens hem niet enkel te verklaren door overdadig trainen in dezelfde sport, 'ook het gebrek van kennis bij trainers speelt mee.' Vooral bij voetbal ziet hij een probleem. 'Overgemotiveerde trainers gunnen hun spelertjes te weinig rust.'Als oplossing geeft Teulingkx de raad om kinderen verschillende sporten te laten beoefenen, zodat niet systematisch dezelfde spieren en gewrichten worden gebruikt. Daarom pleit hij voor een samenwerking op lokaal niveau. 'Maar op dat vlak is er nog veel werk aan de winkel.' (AVE)