Vorig jaar hebben al 20.000 mensen zo'n kaart aangevraagd, daar zijn intussen nog eens 15.000 aanvragen bij gekomen. 'Steeds meer mensen zijn bewust met het thema van de wilsverklaringen bezig', verklaart professor Wim Distelmans, de voorzitter van Leif (Levenseinde informatieforum), de stijging.

Hoewel het aantal aanvragen stijgt, zijn volgens Distelmans, die gespecialiseerd is in palliatieve zorg, levenseinde en euthanasie, nog te weinig mensen zich ervan bewust dat 'het in België mogelijk is om het eigen einde te dirigeren'.

Belangrijke werkpunten voor euthanasiewet

Wat de euthanasiewet betreft, ziet Distelmans nog twee belangrijke werkpunten. Enerzijds moet de wilsverklaring euthanasie ook gelden voor mensen wiens bewustzijn verstoord is, maar die wel nog gedeeltelijk bij bewustzijn zijn. Mensen met dementie, hersentumoren of de ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld. 'Er heerst een foutieve gedachte dat men nu een wilsverklaring voor euthanasie kan opstellen voor het geval men dement wordt. Want de wilsverklaring geldt enkel indien men in een onomkeerbare coma belandt.'

'Daarnaast moet er ook een verplichte doorverwijzing van patiënten komen als de arts weigert om euthanasie uit te voeren.'

Hoewel de euthanasiewet in 2014 werd uitgebreid tot minderjarigen, vroeg nog geen enkele minderjarige de LEIFkaart aan. 'Dat was te verwachten. Want gelukkig zijn er weinig minderjarigen met een ongeneeslijke ziekte', besluit Distelmans. (Belga)

Vorig jaar hebben al 20.000 mensen zo'n kaart aangevraagd, daar zijn intussen nog eens 15.000 aanvragen bij gekomen. 'Steeds meer mensen zijn bewust met het thema van de wilsverklaringen bezig', verklaart professor Wim Distelmans, de voorzitter van Leif (Levenseinde informatieforum), de stijging. Hoewel het aantal aanvragen stijgt, zijn volgens Distelmans, die gespecialiseerd is in palliatieve zorg, levenseinde en euthanasie, nog te weinig mensen zich ervan bewust dat 'het in België mogelijk is om het eigen einde te dirigeren'.Belangrijke werkpunten voor euthanasiewetWat de euthanasiewet betreft, ziet Distelmans nog twee belangrijke werkpunten. Enerzijds moet de wilsverklaring euthanasie ook gelden voor mensen wiens bewustzijn verstoord is, maar die wel nog gedeeltelijk bij bewustzijn zijn. Mensen met dementie, hersentumoren of de ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld. 'Er heerst een foutieve gedachte dat men nu een wilsverklaring voor euthanasie kan opstellen voor het geval men dement wordt. Want de wilsverklaring geldt enkel indien men in een onomkeerbare coma belandt.' 'Daarnaast moet er ook een verplichte doorverwijzing van patiënten komen als de arts weigert om euthanasie uit te voeren.'Hoewel de euthanasiewet in 2014 werd uitgebreid tot minderjarigen, vroeg nog geen enkele minderjarige de LEIFkaart aan. 'Dat was te verwachten. Want gelukkig zijn er weinig minderjarigen met een ongeneeslijke ziekte', besluit Distelmans. (Belga)