'Apenmalaria', een variant van de ziekte die vroeger enkel bij dieren voorkwam, wordt steeds vaker overgedragen op mensen, schrijft der Spiegel. Zo'n 2.000 Maleisiërs per jaar dienen eraan verzorgd te worden.

Twee derde van de malariapatiënten die in een Maleisisch ziekenhuis behandeld worden, dragen de specifieke parasiet van 'apenmalaria', namelijk Plasmodium knowlesi, aldus Maleisische wetenschappers. De parasiet is, in tegenstelling tot bij apen, erg schadelijk voor de mens. Bij apen treden er slechts zwakke ziektesymptomen op, terwijl de parasiet in menselijk bloed drie keer sneller wordt opgenomen waardoor de ziekte harder toeslaat.

Ontbossing

Dat mensen nu pas getroffen worden door deze variant wijten wetenschappers aan de ontbossing. De bevolking groeit namelijk fors in de regio, waardoor ze steeds meer het woud intrekken. De apen, die bij voorkeur diep in het woud leven, komen zo vaker in aanraking met mensen.

De mug die de parasiet overdraagt komt enkel in Zuidoost-Azië voor en daardoor is deze variant van Malaria niet gevaarlijk in Afrika waar andere varianten erg veel slachtoffers maken. Import van de ziekte door reizigers is voorlopig erg zeldzaam. (AVE)

'Apenmalaria', een variant van de ziekte die vroeger enkel bij dieren voorkwam, wordt steeds vaker overgedragen op mensen, schrijft der Spiegel. Zo'n 2.000 Maleisiërs per jaar dienen eraan verzorgd te worden. Twee derde van de malariapatiënten die in een Maleisisch ziekenhuis behandeld worden, dragen de specifieke parasiet van 'apenmalaria', namelijk Plasmodium knowlesi, aldus Maleisische wetenschappers. De parasiet is, in tegenstelling tot bij apen, erg schadelijk voor de mens. Bij apen treden er slechts zwakke ziektesymptomen op, terwijl de parasiet in menselijk bloed drie keer sneller wordt opgenomen waardoor de ziekte harder toeslaat. Dat mensen nu pas getroffen worden door deze variant wijten wetenschappers aan de ontbossing. De bevolking groeit namelijk fors in de regio, waardoor ze steeds meer het woud intrekken. De apen, die bij voorkeur diep in het woud leven, komen zo vaker in aanraking met mensen. De mug die de parasiet overdraagt komt enkel in Zuidoost-Azië voor en daardoor is deze variant van Malaria niet gevaarlijk in Afrika waar andere varianten erg veel slachtoffers maken. Import van de ziekte door reizigers is voorlopig erg zeldzaam. (AVE)