Onderzoekers aan de universiteit van Colorado vroegen 60 testpersonen naar hun alcoholconsumptie, controleverlies over drinkgedrag en de frequentie waarmee ze conditiesporten als joggen en wandelen beoefenen. Daarnaast werden bij de testgroep ook hersenscans genomen. Vervolgens gingen onderzoekers na wat de relatie is tussen beweging, alcohol en de impact op de hersenen.

Die link blijkt afhankelijk van hoeveel we sporten, zegt coauteur Hollis Karoly in een persbericht. Bij wie regelmatig sport, stelden de onderzoekers geen verband vast tussen overmatig drankgebruik en schade aan de witte materie. Dat is het deel van de hersenen dat instaat voor de overdracht van informatie. Eerder onderzoek toonde al aan dat overmatig drankgebruik schadelijk is voor die witte materie.

'Geen vrijgeleide'

Sporten zou dus de door alcohol veroorzaakte schade kunnen herstellen, al dienen de bevindingen met de nodige voorzichtigheid te worden benaderd. "We weten immers nog niet of het de beweging is die beschermt tegen hersenschade, of dat dit wijst op andere factoren die te maken hebben met de gezondheid van onze hersenen", aldus Susan Talpert, onderzoeker aan de universiteit van Californië. "Dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen."

De onderzoekers benadrukken dan ook dat de resultaten geen vrijgeleide vormen voor overmatig drankgebruik. "Dat eist immers ook voor andere organen zijn tol", zegt Karoly. "Bovendien kijkt deze studie enkel naar het effect op de witte materie - het is goed mogelijk dat sport niet hetzelfde effect heeft op de schade aan andere delen van de hersenen." (JDW)

Onderzoekers aan de universiteit van Colorado vroegen 60 testpersonen naar hun alcoholconsumptie, controleverlies over drinkgedrag en de frequentie waarmee ze conditiesporten als joggen en wandelen beoefenen. Daarnaast werden bij de testgroep ook hersenscans genomen. Vervolgens gingen onderzoekers na wat de relatie is tussen beweging, alcohol en de impact op de hersenen. Die link blijkt afhankelijk van hoeveel we sporten, zegt coauteur Hollis Karoly in een persbericht. Bij wie regelmatig sport, stelden de onderzoekers geen verband vast tussen overmatig drankgebruik en schade aan de witte materie. Dat is het deel van de hersenen dat instaat voor de overdracht van informatie. Eerder onderzoek toonde al aan dat overmatig drankgebruik schadelijk is voor die witte materie. 'Geen vrijgeleide' Sporten zou dus de door alcohol veroorzaakte schade kunnen herstellen, al dienen de bevindingen met de nodige voorzichtigheid te worden benaderd. "We weten immers nog niet of het de beweging is die beschermt tegen hersenschade, of dat dit wijst op andere factoren die te maken hebben met de gezondheid van onze hersenen", aldus Susan Talpert, onderzoeker aan de universiteit van Californië. "Dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen." De onderzoekers benadrukken dan ook dat de resultaten geen vrijgeleide vormen voor overmatig drankgebruik. "Dat eist immers ook voor andere organen zijn tol", zegt Karoly. "Bovendien kijkt deze studie enkel naar het effect op de witte materie - het is goed mogelijk dat sport niet hetzelfde effect heeft op de schade aan andere delen van de hersenen." (JDW)