Spiraaltjes zijn tot 20 maal veiliger dan de morning-after pil

Spiraaltjes zijn zeer betrouwbaar en zouden meer gebruikt moeten worden als noodcontraceptie. Ze werken niet alleen beter op het moment zelf, maar ook nog tot 5 tot 10 jaar nadien. Tenminste indien de vrouw beslist om het te laten zitten.

Spiraaltjes kwamen als eerste keuze voor contraceptie naar voren uit een systematische vergelijking van alle beschikbare gegevens over contraceptie van de laatste 35 jaar. De resultaten werden recent gepubliceerd in Human Reproduction, het belangrijkste Europese wetenschappelijke tijdschrift over de menselijke vruchtbaarheid en voortplanting.

Volgens de onderzoekers zijn spiraaltjes ongeveer 10 maal veiliger dan de pil en zelfs dan de morning-after pil. Minder dan 1 op 1000 vrouwen raakt ongewenst zwanger ondanks het spiraaltje. Bij de pil is dat ruim 10 maal meer, namelijk 1 à 2 op 100.

De studie vergeleek de resultaten van 42 onderzoeken uit 6 verschillende landen (China, Egypte, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en de Verenigde Staten) over de periode tussen 1979 en 2011. China telt het hoogste aantal spiraalgebruiksters. Ongeveer 43% van de vrouwen die contraceptiva gebruiken, doen er een beroep op een spiraal. In de rest van de wereld schommelt dat gemiddeld rond 13%.

Alleen lokaal effect
De meest populaire spiralen bestaan uit een kern in kunststof waarrond een koperdraad zit of ringen van koper, of een reservoir met hormonen. Zowel bij het koper als bij de hormonen komen er slechts minimale hoeveelheden vrij, die bovendien alleen lokaal effect hebben. Ze worden nagenoeg niet opgenomen in het bloed.

Tijdens de eerste maanden zijn de menstruaties soms wat groter, maar daarna nemen ze meestal af. Bij hormonale spiralen verdwijnen ze soms bijna helemaal en veel vrouwen vinden dat best aangenaam.

Spiraaltjes kunnen lang blijven zitten: 5 tot 10 jaar zijn perfect normale gebruiksperioden. Hoe lang juist verschilt van merk en type. Al die tijd hoeft de vrouw zich geen zorgen te maken over haar bescherming tegen zwangerschappen

Een gepast model voor elke vrouw
Er zijn veel verschillende types van spiralen. De keuze hangt af van de afmetingen en vorm van de baarmoeder,die geregeld afwijkt van wat je altijd op de prentjes te zien krijgt en van en andere specifieke wensen, zoals het verzachten van pijnlijke en overvloedige maandstonden, een lange werkingsduur enzovoort.

Het meest eenvoudige koperspiraal, bijvoorbeeld, bestaat slechts uiteen kunststofdraad met daarop koperenringen. Bovenaan zit er een knoop in de draad. De arts prikt die in de baarmoederwand en dat volstaat om alles op zijn plaats te houden.

De moderne spiralen werken ook uitstekend bij meisjes die nog niet zwanger geweest zijn. Er bestaan kleine versies, perfect aangepast aan de kleinere baarmoeder van vrouwen die nog geen kind kregen en ze vormen ook geen enkele bedreiging voor de toekomstige vruchtbaarheid.

Ongepast prikkelend
Aan het uiteinde van elk spiraal zitten enkele draadjes om het te kunnen weghalen. Die worden afgeknipt op ongeveer 3 centimeter vande baarmoederhals. Korter is niet aangewezen omdat te korte draadjes de man irriterend in de eikel kunnen prikken tijdens het vrijen.

Noodgevallen De meeste vrouwen overwegen de plaatsing van een spiraal pas wanneer ze aan lange termijn bescherming denken. Het nieuwe onderzoek leert dat het ook uitstekend werkt als noodcontraceptie. Dus na seks zonder condoom of andere contraceptie.

Het spiraal moet dan binnen 5 dagen na de onbeschermde seks geplaatst worden. Maar liefst nog sneller.

Ondanks de hoge beschermingsgraad van spiraaltjes bevelen artsen ze veel te weinig aan. Een cruciaal punt daarin is dat je de pil zeer gemakkelijk kunt aanschaffen in de apotheek, terwijl je voor de plaatsing van een spiraal vaak een extra afspraak moet maken voor de plaatsing omdat de arts er geen voorraad van in huis heeft.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content