Elk jaar passen artsen bij ruim 14.000 Belgen "palliatieve sedatie" toe. Daarbij worden dodelijk zieke mensen in een diepe slaap gebracht tot ze "natuurlijk sterven". Dokter en sedatiespecialist Marc Cosyns vraagt in De Standaard dat palliatieve sedatie op de politieke agenda komt.

Aanleiding is het verhaal van een palliatieve sedatie van een negentigjarige terminaal zieke vrouw die in verwarrende omstandigheden van het leven afscheid moest nemen.

"Er zijn jammer genoeg talloze schrijnende verhalen over palliatieve sedaties", zegt Cosyns. "Wanneer zullen de politici de moed hebben dit aan te pakken? Ik zou zo graag hebben dat dit op de agenda van de Senaat komt."

De Standaard merkt op dat palliatieve sedatie acht keer meer wordt toegepast dan euthanasie. Maar terwijl de wetgever voor euthanasie uitvoerige zorgvuldigheidsvoorwaarden heeft vastgelegd, vereist hij helemaal niets voor palliatieve sedatie, luidt het. (Belga/INM)

Elk jaar passen artsen bij ruim 14.000 Belgen "palliatieve sedatie" toe. Daarbij worden dodelijk zieke mensen in een diepe slaap gebracht tot ze "natuurlijk sterven". Dokter en sedatiespecialist Marc Cosyns vraagt in De Standaard dat palliatieve sedatie op de politieke agenda komt. Aanleiding is het verhaal van een palliatieve sedatie van een negentigjarige terminaal zieke vrouw die in verwarrende omstandigheden van het leven afscheid moest nemen. "Er zijn jammer genoeg talloze schrijnende verhalen over palliatieve sedaties", zegt Cosyns. "Wanneer zullen de politici de moed hebben dit aan te pakken? Ik zou zo graag hebben dat dit op de agenda van de Senaat komt." De Standaard merkt op dat palliatieve sedatie acht keer meer wordt toegepast dan euthanasie. Maar terwijl de wetgever voor euthanasie uitvoerige zorgvuldigheidsvoorwaarden heeft vastgelegd, vereist hij helemaal niets voor palliatieve sedatie, luidt het. (Belga/INM)