Hulpverleners weten niet altijd hoe om te gaan met zelfmoordgedachten van hun cliënten. Vanaf nu kunnen ze met al hun vragen terecht bij de telefoonlijn 'Advies Suïcide Preventie voor Huisartsen en Andere hulpverleners'.

In oktober 2010 werd al een telefoonlijn gelanceerd voor huisartsen, in het kader van het Vlaams actieplan suïcidepreventie gelanceerd door Vlaams minister Jo Vandeurzen. Nu blijkt dat ook andere hulpverleners nood hebben aan begeleidend advies, wordt hetzelfde nummer ook voor hen opengesteld.

Alle burgers kunnen met hun bekommernissen omtrent suïcide terecht bij de Zelfmoordlijn (02/649 95 55). Waarom dan dit speciale nummer?

Waarom speciaal nummer?

"Voor sommige huisartsen en andere hulpverleners met vragen over suïcidegedachten bij hun patiënten en cliënten blijkt de drempel om de Zelfmoordlijn te bellen net te groot", zegt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

"Ze worden immers geacht zelf te weten wat ze moeten doen, wat lang niet altijd het geval is. Bovendien beschikken de beantwoorders van ASPHA over de nodige expertise om hulpverleners die met suïcidale patiënten geconfronteerd worden, concreet te adviseren."

Sinds de lancering van de lijn voor huisartsen in 2010 vonden al heel wat huisartsen de weg naar de lijn. Kirsten Pauwels: "Huisartsen en hulpverleners worden geregeld geconfronteerd met mensen die aan zelfdoding denken. Het is voor hen niet altijd evident om te weten hoe ze precies een gesprek moeten aangaan, waar ze op moeten letten, of wat ze kunnen ondernemen. Bovendien hebben zij vaak niet de tijd om zich te verdiepen in het onderwerp op het moment dat het nodig is. De beantwoorders van ASPHA zijn dagelijks bereikbaar tussen 8 uur en middernacht, ook in het weekend." (MF)

Advieslijn suïcidepreventie: 024 24 3000, elke dag tussen 8u en 24u. De dienst kan daarnaast per e-mail bereikt worden. Voor meer informatie: www.aspha.be.

Hulpverleners weten niet altijd hoe om te gaan met zelfmoordgedachten van hun cliënten. Vanaf nu kunnen ze met al hun vragen terecht bij de telefoonlijn 'Advies Suïcide Preventie voor Huisartsen en Andere hulpverleners'. In oktober 2010 werd al een telefoonlijn gelanceerd voor huisartsen, in het kader van het Vlaams actieplan suïcidepreventie gelanceerd door Vlaams minister Jo Vandeurzen. Nu blijkt dat ook andere hulpverleners nood hebben aan begeleidend advies, wordt hetzelfde nummer ook voor hen opengesteld. Alle burgers kunnen met hun bekommernissen omtrent suïcide terecht bij de Zelfmoordlijn (02/649 95 55). Waarom dan dit speciale nummer? Waarom speciaal nummer?"Voor sommige huisartsen en andere hulpverleners met vragen over suïcidegedachten bij hun patiënten en cliënten blijkt de drempel om de Zelfmoordlijn te bellen net te groot", zegt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. "Ze worden immers geacht zelf te weten wat ze moeten doen, wat lang niet altijd het geval is. Bovendien beschikken de beantwoorders van ASPHA over de nodige expertise om hulpverleners die met suïcidale patiënten geconfronteerd worden, concreet te adviseren." Sinds de lancering van de lijn voor huisartsen in 2010 vonden al heel wat huisartsen de weg naar de lijn. Kirsten Pauwels: "Huisartsen en hulpverleners worden geregeld geconfronteerd met mensen die aan zelfdoding denken. Het is voor hen niet altijd evident om te weten hoe ze precies een gesprek moeten aangaan, waar ze op moeten letten, of wat ze kunnen ondernemen. Bovendien hebben zij vaak niet de tijd om zich te verdiepen in het onderwerp op het moment dat het nodig is. De beantwoorders van ASPHA zijn dagelijks bereikbaar tussen 8 uur en middernacht, ook in het weekend." (MF)