Socialistisch ziekenfonds helpt Vlaming afkeer voor tandarts overwinnen

© iStock

De Vlaming weet dat je best één keer per jaar naar de tandarts gaat, toch blijft tussen de 25 en 33 procent zelfs drie jaar aan één stuk weg uit de tandartsenpraktijk. Waarom?

‘Amper de helft van de Vlamingen gaat regelmatig naar de tandarts. Tussen de 25 en 33 procent blijft zelfs drie jaar aan één stuk weg uit de tandartsenpraktijk.’ Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Socialistische Mutualiteiten (SM) bij de eigen leden.

Dit onderzoek bevestigt andermaal wat in 2013 al uit een onderzoek van het InterMutualistisch Agentschap (IMA) naar voren was gekomen: de Vlaming gaat niet (graag) naar de tandarts. De SM wil daar verandering in brengen en voert daarom een week lang campagne onder het motto. ‘Bel je tandarts.’

Te duur

SM bevroeg personen die de afgelopen twee of drie jaar niet bij de tandarts langs gingen. Het blijkt dat de ondervraagden weten dat je best eens per jaar naar de tandarts gaat, maar toch voegen ze de daad niet bij het woord. Waarom?

Ongeveer 17 procent gaat pas als het te laat is: met pijn, zo blijkt uit het SM-onderzoek. Zo’n 12 procent vindt dat zijn tanden gezond zijn. ‘Deze mensen (er)kennen dus niet de preventieve waarde van een consultatie’, zeggen de onderzoekers. Circa 14 procent vindt de tandarts te duur, maar 26 procent van hen geven wel te kennen dat ze zouden gaan als het tandartsbezoek goedkoper zou zijn.

Zo’n 10 procent zegt dat ze ‘vergeten hebben een afspraak te maken’, maar 53 procent van die mensen zegt dan weer dat ze zouden gaan, als ze tijdig herinnerd worden aan een afspraak. En 7 procent geeft angst op als reden om weg te blijven.

Jaarlijks

Het ziekenfonds benadrukt dat vanaf 1 januari 2016 het ‘mondzorgtraject’ wordt ingevoerd. Dat betekent dat wie in het vorige kalenderjaar niet bij de tandarts is geweest is, meer uit eigen zak zal moeten betalen dan iemand die wel op controle is geweest.

Omdat zoveel leden aangeven dat ze een herinnering op prijs zouden stellen, zal SM zijn leden aanschrijven en aanzetten om preventief de tandarts te consulteren. ‘De leden zullen online hun mondzorgpas kunnen consulteren. Met deze toepassing kunnen zij ook eenvoudig en snel controleren of ze dit jaar al geweest zijn en nakijken wat ze moeten doen om eventuele meerkosten te vermijden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content