Sociale verschillen bepalen risico op baarmoederhalskanker

© Thinkstock

Vrouwen met een zwakkere sociaaleconomische achtergrond lopen meer risico op baarmoederhalskanker, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen.

Vrouwen met een zwakkere sociaaleconomische achtergrond lopen meer risico op baarmoederhalskanker. Een georganiseerd HPV-vaccinatiebeleid tracht daar sinds 2010 weliswaar een mouw aan te passen. Ook het Vlaams bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, via screening, verhoopt beterschap. Dat blijkt uit een doctoraat van Eva Lefevere (UAntwerpen).

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met humaan papillomavirus, een seksueel overdraagbare aandoening. De resultaten van het doctoraat aan de Universiteit van Antwerpen tonen aan dat vrouwen uit lage inkomensgezinnen meer risico lopen op baarmoederhalskanker.

Voor het onderzoek werkte Lefevere, onderzoekster aan het Departement Sociologie, samen met de Christelijke Mutualiteiten, de Stichting Kankerregister en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Lefevere onderzocht de sociale verschillen in het Vlaamse HPV-vaccinatiebeleid. “In België zijn er twee strategieën hieromtrent: primaire preventie door HPV-vaccinatie en secundaire preventie door screening, het zogenaamde uitstrijkje. Beide strategieën worden echter maar sinds 2010 respectievelijk 2013 op een georganiseerde manier toegepast”, stelt Lefevere.

Gratis vaccinatie

Sinds 2010 kunnen meisjes zich in het eerste jaar secundair onderwijs gratis laten vaccineren. “De verschillen zijn sterk afgenomen. Meisjes met een lage sociaaleconomische achtergrond zijn voor 80 procent gevaccineerd. Dat is positief, want “dergelijke meisjes raken gemiddeld vroeger in contact met seksueel gedrag en hebben ook meer seksuele partners, wat mee het hoger risico op baarmoederhalskanker verklaart”. De sociale verschillen zijn waarschijnlijk te verklaren doordat “er schriftelijke toestemming nodig is van de ouders”. “De meisjes krijgen een blad mee daartoe, maar het blijft misschien vaker slingeren. Er zijn ook de verschillen in nationaliteit, etniciteit en mogelijke taalproblemen.”

Lefevere voegt daar nog aan toe dat “er toch nog te veel administratieve barrières zijn voor vaccinatie”. “De mensen correct informeren omtrent vaccinatie is belangrijk. Toch moeten ze er zelf voor kiezen: het blijft een geneeskundige ingreep op gezonde meisjes.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content