Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Gentse professor Sara Willems, zo schrijft De Morgen. "Hoe armer, hoe ongezonder. Zelfs voor wie nog in de baarmoeder zit."

Als in ons land een baby dood wordt geboren, is de kans 1,76 keer groter dat dit gebeurt in een lage sociale klasse. Ook op het gewicht van pasgeboren baby's heeft het opleidingsniveau van de moeder een indirecte invloed. Bij Belgische moeders die enkel lager onderwijs deden, weegt 10 procent van de baby's minder dan 2,5 kg - 1,8 procent zelfs minder dan 1,5 kg. Bij moeders met een hoger diploma is respectievelijk slechts 5,6 en 0,8 procent.

Ongezondere levensstijl
Volgens professor Willems spelen verschillende factoren. "Vrouwen uit lagere sociale klassen hebben vaak een ongezondere levensstijl. Ze eten minder gezond, gebruiken wat meer alcohol en roken meer. Ze wonen ook in minder gezonde woningen en maken minder gebruik van preventieve gezondheidszorg, waardoor ze vaker ziek zijn."

De Gentse professor vermoedt dat de financiële kosten van een doktersbezoek in ons land nog te hoog zijn. Volgens haar zou het beter zijn als iedereen ter plaatse slechts remgeld moest betalen, wat nu enkel kan voor de laagste inkomens.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) volgt echter niet. "Mensen moeten zich er bewust van blijven hoeveel een doktersbezoek effectief kost", citeert de krant haar nog. (Belga/TE)

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Gentse professor Sara Willems, zo schrijft De Morgen. "Hoe armer, hoe ongezonder. Zelfs voor wie nog in de baarmoeder zit." Als in ons land een baby dood wordt geboren, is de kans 1,76 keer groter dat dit gebeurt in een lage sociale klasse. Ook op het gewicht van pasgeboren baby's heeft het opleidingsniveau van de moeder een indirecte invloed. Bij Belgische moeders die enkel lager onderwijs deden, weegt 10 procent van de baby's minder dan 2,5 kg - 1,8 procent zelfs minder dan 1,5 kg. Bij moeders met een hoger diploma is respectievelijk slechts 5,6 en 0,8 procent. Ongezondere levensstijl Volgens professor Willems spelen verschillende factoren. "Vrouwen uit lagere sociale klassen hebben vaak een ongezondere levensstijl. Ze eten minder gezond, gebruiken wat meer alcohol en roken meer. Ze wonen ook in minder gezonde woningen en maken minder gebruik van preventieve gezondheidszorg, waardoor ze vaker ziek zijn." De Gentse professor vermoedt dat de financiële kosten van een doktersbezoek in ons land nog te hoog zijn. Volgens haar zou het beter zijn als iedereen ter plaatse slechts remgeld moest betalen, wat nu enkel kan voor de laagste inkomens. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) volgt echter niet. "Mensen moeten zich er bewust van blijven hoeveel een doktersbezoek effectief kost", citeert de krant haar nog. (Belga/TE)