Heel zieke patiënten krijgen hun voeding dikwijls intraveneus (ingebracht met een infuus in een ader) toegediend, omdat ze niet normaal kunnen eten. Maar er is discussie over de precieze timing om met intraveneuze voeding te beginnen, want een patiënt mag uiteraard niet te lang met voedseltekort kampen. Omgekeerd is te vroeg intraveneus voeden nadelig, want het kan tot hoge suikerwaardes in het bloed leiden, die schadelijk kunnen zijn voor cellen van heel zieke mensen.

Greet Van den Berghe van de Afdeling Intensieve Geneeskunde aan de K.U.Leuven heeft met een aantal collega's de problematiek onderzocht in zeven eenheden voor Intensieve Zorg in Leuven en Hasselt. Ze brengen verslag uit van hun bevindingen in de New England Journal of Medicine. Hun conclusie is dat het nuttig is minstens een week te wachten om met intraveneuze voeding te beginnen: ondanks het feit dat de patiënten in dat geval slechts weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, verlaten ze de afdeling Intensieve Zorg doorgaans sneller dan andere zieken. Ze herstellen ook sneller.

De oorzaak van dit fenomeen ligt in het gegeven dat vasten de natuurlijke opruimsystemen in cellen stimuleert, wat nuttig is in het geval van ernstige ziekte. (DD)

Heel zieke patiënten krijgen hun voeding dikwijls intraveneus (ingebracht met een infuus in een ader) toegediend, omdat ze niet normaal kunnen eten. Maar er is discussie over de precieze timing om met intraveneuze voeding te beginnen, want een patiënt mag uiteraard niet te lang met voedseltekort kampen. Omgekeerd is te vroeg intraveneus voeden nadelig, want het kan tot hoge suikerwaardes in het bloed leiden, die schadelijk kunnen zijn voor cellen van heel zieke mensen. Greet Van den Berghe van de Afdeling Intensieve Geneeskunde aan de K.U.Leuven heeft met een aantal collega's de problematiek onderzocht in zeven eenheden voor Intensieve Zorg in Leuven en Hasselt. Ze brengen verslag uit van hun bevindingen in de New England Journal of Medicine. Hun conclusie is dat het nuttig is minstens een week te wachten om met intraveneuze voeding te beginnen: ondanks het feit dat de patiënten in dat geval slechts weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, verlaten ze de afdeling Intensieve Zorg doorgaans sneller dan andere zieken. Ze herstellen ook sneller. De oorzaak van dit fenomeen ligt in het gegeven dat vasten de natuurlijke opruimsystemen in cellen stimuleert, wat nuttig is in het geval van ernstige ziekte. (DD)