Snack voor slapengaan kan wonderen doen

© Thinkstock

Hoewel eten voor het slapengaan altijd werd afgeraden als slecht voor de lijn en de nachtrust, blijkt die regel niet helemaal te kloppen. Wie de juiste snack voor bedtijd kiest, kan zoet slapen zonder kilo’s op te stapelen.

Wie vele uren voor het slapengaan dineert en/of heel actief is, kan met een snack voor bedtijd de bloedsuikerspiegel stabiliseren en zijn lichaam zo voorbereiden op een lange maaltijdloze nacht. Zo legt klinische diëtiste van de Universiteit van Texas Stephanie Maxson uit op Time.com.

Calorieën verbranden tijdens slaap

De bloedsuikerspiegel beïnvloedt onze eetlust en energiepeil, maar bepaalt ook in welke mate ons lichaam vet opslaat of verbrandt. Wie met een lage bloedsuikerspiegel de dag begint, voelt zich doorgaans futloos en zal het moeilijker hebben om op te staan. Volgens Maxson kan een lage bloedsuikerspiegel de slaap ook midden in de nacht abrupt onderbreken.

Het komt er dus op neer dat een stabiele bloedsuikerspiegel de norm is. Dat bereiken is echter moeilijk als we tien tot veertien uur slapen en dat bijgevolg zonder te eten. Ook daarom wordt een goed ontbijt sterk aangeraden.

Dat we geen energie nodig hebben om te slapen, is blijkbaar een mythe. De juiste snack voor het slapengaan geeft het lichaam de nodige energie om calorieën te verbranden tijdens de nachtrust. De kleine dosis kalmeert ook het hongergevoel dat hormonen vrijlaat die het lichaam opdragen vet op te slagen.

Popcorn voor het slapengaan

Wat is dan de beste middernachtsnack? Helaas, niet die pot ijskreem waar u op gehoopt had. Beter grijpt u naar complexe koolhydraten die in tarwebrood zitten of naar zetmeelarme groenten, popcorn en fruit. Die etenswaren worden traag afgebroken en helpen op die manier de bloedsuikerspiegel stabiel te houden – zonder pieken of enorme dalen die de slaap of eetlust verstoren. Een beetje extra vet kan de opname van de koolhydraten in ons systeem bovendien nog vertragen. Wat avocado of pindakaas, of gesmolten boter op de popcorn: het zijn mogelijkheden om honger en vermoeidheid in de ochtend te voorkomen, meent de diëtiste.

Atleten kunnen aan de reeds vermelde producten nog proteïnes toevoegen zoals kalkoen of kip. Dat helpt het spierherstel tijdens de nacht en zorgt voor wat van het aminozuur tryptofaan dat de slaap bevordert.

Spijsvertering vertragen

Andere klassieke snacks zoals chips, koekjes, cornflakes en andere desserten blijven dan weer beter achter slot en grendel in de kast. Vezels en andere stoffen die de spijsvertering vertragen zijn meestal uit die voedingswaren verdwenen bij de preparatie ervan. Daarom zal ons lichaam die snacks net snel opnemen, wat leidt tot grote pieken in de bloedsuikerspiegel met een moeilijke nachtrust als gevolg. Tot slot spreekt het voor zich dat wat cafeïne bevat ook best vermeden wordt. Helaas hoort ook chocolade in dat lijstje thuis. Slaapwel. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content