Het Japanse bedrijf Fujitsu wil de uitvinding nog dit jaar op de markt brengen. Het toestel verzamelt gegevens over de gezondheid van de gebruiker en maakt zo andere meetinstrumenten overbodig.
De smartphone meet de verschillen in de teint van iemands gelaat die veroorzaakt worden door zijn bloeddoorstroming. De gebruiker moet het toestel vijf seconden voor zijn gezicht houden en vervolgens meet de smartphone de hemoglobinewaarden. Die proteïne heeft immers de eigenschap het groene licht van het zichtbare spectrum te absorberen.

Op basis van berekeningen kan het systeem de hoofdbewegingen en andere ontregelingen onderscheiden en zo het hartritme precies berekenen.

Op de spiegel

Het bedrijf laat weten dat het systeem ook op andere dragers, zoals een televisiescherm of een spiegel, geïnstalleerd kan worden.

"De uitvinding kan toegepast worden in de beveiligingssector. Op openbare plaatsen of controlepunten van een luchthaven bijvoorbeeld kan je zo zieke mensen of mensen die zich verdacht gedragen, opsporen", stelt Fujitsu in een persbericht. (Belga/TE)

Het Japanse bedrijf Fujitsu wil de uitvinding nog dit jaar op de markt brengen. Het toestel verzamelt gegevens over de gezondheid van de gebruiker en maakt zo andere meetinstrumenten overbodig. De smartphone meet de verschillen in de teint van iemands gelaat die veroorzaakt worden door zijn bloeddoorstroming. De gebruiker moet het toestel vijf seconden voor zijn gezicht houden en vervolgens meet de smartphone de hemoglobinewaarden. Die proteïne heeft immers de eigenschap het groene licht van het zichtbare spectrum te absorberen. Op basis van berekeningen kan het systeem de hoofdbewegingen en andere ontregelingen onderscheiden en zo het hartritme precies berekenen. Op de spiegelHet bedrijf laat weten dat het systeem ook op andere dragers, zoals een televisiescherm of een spiegel, geïnstalleerd kan worden. "De uitvinding kan toegepast worden in de beveiligingssector. Op openbare plaatsen of controlepunten van een luchthaven bijvoorbeeld kan je zo zieke mensen of mensen die zich verdacht gedragen, opsporen", stelt Fujitsu in een persbericht. (Belga/TE)