Smartphone-gebruikers zijn vaker vergeetachtig

© Reuters

Bent u vandaag uw portefeuille thuis vergeten? Heeft u al eens een afspraak gemist? Of botste u tegen iemand op straat?

Als je ‘ja’ antwoordde op een van deze vragen, is het goed mogelijk dat je iets te veel tijd doorbrengt met je smartphone.

Een nieuw onderzoek van psychologen aan de De Monfort universiteit in Leicester, ontdekte dat mensen die mobiele technologie en internet regelmatig gebruiken, vaker dit soort ‘cognitief falen’ ervaren. Dat kan vergeetachtigheid zijn, onoplettendheid, een gebrek aan aandacht voor wat er rond je gebeurt, of dagdromen terwijl iemand tegen je spreekt.

‘Ik was erg verbaasd om te lezend at problematisch telefoongebruik en internetverslaving in verband stonden met cognitief falen’, vertelt Lee Hadlington, psycholoog en hoofdauteur van de studie.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 210 Britse gsm-gebruikers tussen 18 en 65 jaar. Ze spendeerden gemiddeld 23 uur per week op internet. De deelnemers moesten ook vragen beantwoorden over hoeveel tijd ze doorbrachten op hun smartphone, en hun gedrag (in verband met perceptie, motorisch functioneren en het geheugen).

Geen duidelijkheid over oorzakelijk verband

Het is niet duidelijk of smartphones aan de oorzaak liggen. Het kan ook andersom zijn: dat mensen die al aandachtsproblemen hebben, vaker technologie gebruiken. Of het kan een combinatie zijn van beide. Hadlington is er in ieder geval van overtuigd dat onze telefoons ons sterker beïnvloeden dan we zouden willen.

Als je een van bovenstaande symptomen vertoont, is een digitale detox volgens de psycholoog aan te raden: ‘Het internet en gsm’s zijn geweldig, maar er is een punt waarop we ons moeten uitloggen en afvragen hoe technologie ons vermogen om te concentreren, beïnvloedt.’ (Huffington Post/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content