Sluit de ogen maar: deze studie keurt dutjes goed

© iStock

Wie ’s nachts geen oog heeft dichtgedaan – omdat die de slaap niet kon vatten of omdat een feestje leuker leek dan dat warme bed – wordt al eens verleid tot een dutje op de trein, met het nodige kwijl dat langs de mondhoek druipt. Niets om u voor te schamen: waarom de wetenschap dutjes goedkeurt.

’s Nachts onvoldoende slapen leek altijd te betekenen dat de hele dag verdoemd zou zijn. Want slaap kan u niet inhalen. Een nieuwe studie tracht het tegendeel te bewijzen. De negatieve effecten van slapeloze nachten zouden wel eens teruggedraaid kunnen worden door een heerlijk dutje.

Het gaat echter om een kleinschalige studie, die misschien door tal van andere weerlegd kan worden, maar de resultaten zijn veelbelovend voor liefhebbers van power naps. In de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) verscheen het onderzoek dat bij elf jonge gezonde mannen werd uitgevoerd.

Hart en immuunsysteem

Het elftal werd een eerste keer aan een slaapsessie van twee uur in een labo onderworpen. Daarna werden urine- en speekselstalen geanalyseerd. Maar later op de dag de ogen sluiten was uit den boze. Dat werd pas in een tweede studiesessie toegestaan. Alweer sliepen de mannen slechts twee uur in een nacht. Later die dag mochten ze nog twee keer een halfuurtje dutten. Daarna werden opnieuw urine- en speekselstalen onderzocht.

Zo bleek dat wie enkel op twee uur slaap kon rekenen, 2,5 keer zoveel norepinephrine in zijn lichaam had. Dat is een hormoon en een neurotransmitter dat reageert op stress, verklaart Time.com. Een toename van die stof kan leiden tot een snellere hartslag en hogere bloeddruk. Het proteïne interleukin-6 was dan weer slechts in lage hoeveelheden aanwezig. En ook dat is niet goed: het is een belangrijke component in het naar behoren werken van ons immuunsysteem.

Maar, als de slapeloze mannen zich de volgende dag aan dutjes hadden overgegeven, bleken er helemaal geen wijzigingen in de proteïne- en hormonenniveaus te bespeuren.

Schade terugdraaien

De onderzoekers besluiten daaruit dat dutten kan helpen om de stress te verminderen en ook invloed heeft op onze immuniteit. De wetenschappers zien in de power naps een manier om de gezondheidsschade als gevolg van slapeloosheid tegen te werken.

Dus wie zelfs amper twee uur geslapen heeft, zou weer orde moeten kunnen scheppen in de hormonale chaos door pakweg in de trein – ondanks het risico tot kwijlen op uw eigen schouder – even achterover te zakken en de ogen te sluiten.

Hoeveel mogen we slapen?

Natuurlijk blijft de manier om medische problemen door een tekort aan slaap te vermijden, toch voor de aanbevolen nachtelijke slaapsessie te kiezen. Ook daar is niet iedereen het over eens, omdat de hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft sterk kan verschillen van persoon tot persoon. Bovendien kunnen zowel te weinig als te lang slapen negatieve effecten op de gezondheid hebben.

Toch probeerde de National Sleep Foundation een overzicht te bieden naar gelang de leeftijd: het lijkt erop dat hoe ouder men wordt, hoe minder slaap men nodig heeft. Jongvolwassenen (18-25) en volwassenen (26-64) zouden moeten mikken op zeven tot negen uur slaap per nacht. (WB)

+65: zeven tot acht uur aanbevolen, vijf tot zes of negen uur slaap kunnen voor sommigen ook passen.

26-64: zeven tot negen aanbevolen, zes of tien uur ook mogelijk.

18-25: zeven tot negen aanbevolen, zes of tien tot elf uur slaap ook mogelijk.

14-17: acht tot tien uur aanbevolen voor tieners, zeven of elf uur ook mogelijk.

6-13: negen tot elf aanbevolen, zeven tot acht of zelfs tot twaalf uur slaap ook mogelijk.

3-5: tien tot dertien uur slaap aanbevolen, acht tot negen of veertien uur kan ook.

1-2: elf tot veertien uur aanbevolen, negen tot tien of vijftien tot zestien uur slaap mogelijk.

4-11 maanden: twaalf tot vijftien uur aanbevolen, tien tot elf of zestien tot achttien kan ook.

0-3 maanden: veertien tot zeventien uur slapen is aanbevolen, tien tot dertien of achttien tot negentien uur is mogelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content