Slim mes kan kanker ruiken

Wetenschappers ontwikkelden een intelligent mes dat tumoren kan opsporen, via de geur die vrijkomt door tumoren te verhitten.

Wetenschappers hebben een intelligent mes ontwikkeld dat tumoren kan opsporen. Met de ‘iKnife’ hopen de onderzoekers van het Imperial College London te voorkomen dat kankerweefsel achterblijft in de patiënt na een operatie. Dat meldt de BBC-website.

De iKnife is een mes dat hitte gebruikt om in weefsels te snijden. De vrijkomende rook wordt vervolgens geanalyseerd door ze op te zuigen in een soort hoog technische ‘neus’, een zogenaamde massaspectrometer. Die analyseert de componenten van de rook en gaat na of ze wijzen op gezond of kankerachtig weefsel. Het resultaat is bekend na slechts enkele seconden.

Het slimme mes kan mogelijk het veel voorkomende probleem van achterblijvend tumorweefsel oplossen. Momenteel moeten een op vijf borstkankerpatiënten en een op tien longkankerpatiënten een tweede keer geopereerd worden omdat een deel van het kankerweefsel achtergebleven is.

Veel sneller

Chirurgische messen die hitte gebruiken om weefsel te snijden bestonden al langer en worden zelfs wereldwijd gebruikt in ziekenhuizen. Dr Zoltan Takats van het Imperial College London kwam echter op het idee om de rook te analyseren en ontwikkelde het nieuwe systeem.

Hoewel chirurgen al eerder weefsel konden laten testen tijdens een operatie, kostte dit vrij veel tijd. De iKnife zou de tijd in de operatiekamer dan ook aanzienlijk kunnen verkorten.

Bij tests bij 91 patiënten kon het mes accuraat het type weefsel voorspellen. Er lopen nu verdere proeven in drie Londense ziekenhuizen. Als de iKnife ook deze tests doorstaat, zou de nieuwe uitvinding vele levens kunnen redden. (KJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content