Slechts een op de vijf Belgen heeft géén aanvullende ziekteverzekering

© iStock
Désirée De Poot

Bijna 5,5 miljoen Belgen hebben een hospitalisatieverzekering, ofwel individueel ofwel via de werkgever, maar nog eens 3,4 miljoen Belgen hebben een aanvullende verzekering bij hun ziekenfonds die extra medische kosten dekt.

‘Slechts’ 2,5 miljoen Belgen hebben op geen enkele manier een aanvullende ziekteverzekering. Dat blijkt uit de complete cijfers van Assuralia die morgen in HealthCare Magazine verschijnen. Bijna 5,5 miljoen Belgen hebben een hospitalisatieverzekering, ofwel individueel ofwel via de werkgever, maar nog eens 3,4 miljoen Belgen hebben een aanvullende verzekering bij hun ziekenfonds die extra medische kosten dekt.

Dat wil zeggen dat bijna 9 miljoen Belgen op een of andere manier kunnen rekenen op een extra vergoeding als de verplichte ziekteverzekering niet tussenkomt. 3,9 miljoen daarvan hebben een hospitalisatieverzekering via hun werkgever. Vaak heeft de werknemer daar weinig in te zeggen. Bij zijn aanwerving krijgt hij als extralegaal voordeel een hospitalisatieverzekering, maar over wat die hospitalisatieverzekering dekt, kan hij niet beslissen.

Verhoogde tegemoetkoming

Zo betaalt slechts één verzekeraar het verblijf in een zorghotel terug en zetten sommige verzekeraars nu al in hun polis dat ze de kosten in bepaalde welomschreven – en dure, dus vaak Brusselse – ziekenhuizen niet meer helemaal terugbetalen, maar slechts gedeeltelijk.

1,6 miljoen Belgen hebben een individuele hospitalisatieverzekering en nog eens 3,4 miljoen Belgen hebben een aanvullende verzekering via hun ziekenfonds.

Bij de 2,5 miljoen Belgen die géén aanvullende ziekteverzekering zijn aangegaan, bevinden zich heel wat gezinnen die kunnen rekenen op een verhoogde tegemoetkoming waardoor ze een aanvullend recht hebben op de sociale maximumfactuur. In het totaal zijn er volgens de meest recente Riziv-cijfers (31 december 2014) precies 1.930.000 Belgen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Voor 1.087.000 onder hen is dat louter op basis van hun inkomsten.

Lees het volledige dossier morgen in HealthCare Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content