Slechte slaapgewoontes verhogen risico op overgewicht

Door lang op te blijven en weinig te slapen, heb je sneller last van overgewicht.

Weinig slaap kan een slechte impact hebben op je gewicht. Nachtbrakers eten immers veel ongezond voedsel in de extra uren dat ze wakker zijn. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. Hun onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Sleep.

Experiment

De Amerikaanse wetenschappers onderzochten in een experiment de eetgewoontes van een tweehonderdtal mensen. Het experiment werd uitgevoerd bij gezonde, niet-zwaarlijvige mannen en vrouwen tussen 22 en 50 jaar. De proefpersonen verbleven vijf dagen na elkaar in een laboratorium. Ze moesten opblijven tot vier uur s’nachts en mochten daarna slechts vier uur slapen.

Vijf dagen lang konden de proefkonijnen zoveel eten als ze wilden. Er werden op geregelde tijdstippen maaltijden geserveerd. De hele periode mochten ze ook eten halen uit een volle koelkast en konden ze eten opwarmen in een microgolfoven. De deelnemers aan het experiment mochten rondwandelen maar het leveren van fysieke inspanningen was niet toegestaan. Ze mochten wel televisie kijken, lezen, videospelletjes spelen of andere zittende activiteiten uitvoeren.

De onderzoekers vergeleken de calorie-inname van de korte slapers met een groep lange slapers. De lange slapers mochten zo lang slapen als ze wilden en hadden hetzelfde eten ter beschikking.

1 kilogram zwaarder

De proefpersonen die lang moesten opblijven, aten meer dan 550 kilocalorieën extra tussen 10 uur s’avonds en 4 uur s’nachts. Bovendien kozen ze in de late uurtjes vooral voor vet voedsel. Ze werden op 5 dagen gemiddeld 1 kilogram zwaarder. De mannen met een slaaptekort kwamen meer gewicht bij dan de vrouwen. De eetgewoontes van de lange slapers bleven hetzelfde.

Het ongezonde nachtelijke eetgedrag is waarschijnlijk het gevolg van een hormonale verandering die plaatsgrijpt bij mensen met een slaapgebrek. Zij maken meer het hormoon ghreline aan. Dit hormoon maakt mensen hongerig.(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content