Uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift de American Journal of Epidemiology blijkt dat vrouwen die in een slecht verduisterde kamer slapen, een grotere kans hebben op overwicht.

Voor hun studie Breakthrough Generations Study, vroegen onderzoekers 113.000 vrouwen om hun slaapgewoonten in kaart te brengen. Het onderzoek was namelijk op zoek naar factoren die het risico op borstkanker verhogen. Maar een opvallend ander resultaat kwam naar boven. Blootstelling aan licht tijdens de nachtrust, veroorzaakt een hoger BMI en een grotere buikomtrek bij vrouwen.

Hoewel de onderzoekers klaarblijkelijk een link zagen tussen een slechte verduistering en obesitas, kunnen ze voorlopig nog geen waterdichte oorzaak geven voor deze associatie. Al menen de wetenschappers dat de verstoring van het bioritme mede verantwoordelijk kan zijn.

Aangezien de studie plaatsvond in het kader van een borstkankeronderzoek is voorlopig nog niet onderzocht of dit effect ook geldt voor mannen. (AVE)

Uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift de American Journal of Epidemiology blijkt dat vrouwen die in een slecht verduisterde kamer slapen, een grotere kans hebben op overwicht. Voor hun studie Breakthrough Generations Study, vroegen onderzoekers 113.000 vrouwen om hun slaapgewoonten in kaart te brengen. Het onderzoek was namelijk op zoek naar factoren die het risico op borstkanker verhogen. Maar een opvallend ander resultaat kwam naar boven. Blootstelling aan licht tijdens de nachtrust, veroorzaakt een hoger BMI en een grotere buikomtrek bij vrouwen. Hoewel de onderzoekers klaarblijkelijk een link zagen tussen een slechte verduistering en obesitas, kunnen ze voorlopig nog geen waterdichte oorzaak geven voor deze associatie. Al menen de wetenschappers dat de verstoring van het bioritme mede verantwoordelijk kan zijn. Aangezien de studie plaatsvond in het kader van een borstkankeronderzoek is voorlopig nog niet onderzocht of dit effect ook geldt voor mannen. (AVE)