Al jarenlang domineren de skinny jeans het straatbeeld. Nu blijkt het item onze gezondheid te kunnen schaden. In de Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry beschrijven Australische wetenschappers een geval waarbij een vrouw zenuwschade opliep: in die mate dat het gevoel uit haar voeten verdween en ze in het ziekenhuis verzorgd moest worden na een dag in de smalle jeans te hebben doorgebracht. Dat berichten Time.com en Britse omroep BBC.

Logesyndroom

De 35-jarige zou een familielid hebben helpen verhuizen waarbij ze herhaaldelijk moest hurken bij het inpakken. De jeans kwamen doorheen de dag strakker te zitten, tot toen ze 's avonds naar huis wandelde het gevoel uit haar voeten verdween, ze struikelde en viel. De vrouw kon niet meer opstaan en bleef nog uren op de grond liggen voordat ze uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht werd.

Dokters menen dat de Australische tijdens het verhuizen het loge- of compartimentsyndroom ontwikkelde, wat verergerd werd door het dragen van de smalle broek: het gebrek aan ruimte drukte de zenuwen nog meer samen. Dat schrijft BBC. Het syndroom is een pijnlijke en mogelijk ernstige aandoening die veroorzaakt wordt door een bloeding of zwelling in een gesloten spierbundel. In dit geval ging het om de kuiten.

Verlamming en pijn

Na onderzoek bleek inderdaad dat de zenuw verantwoordelijk voor het onderbeen en de voeten gekneld was. Eigenlijk kan eender welke druk net onder de knie die zenuw samenpersen en leiden tot zwakte, verlamming of pijn en beschadiging van de zenuw, aldus Time.com.

Hoewel haar voeten warm aanvoelden en de bloedtoevoer in orde was, waren haar spieren zwak en had ze het gevoel in haar ledematen verloren. Spieren en zenuwen raakten beschadigd naarmate de druk in haar onderbenen was toegenomen.

Haar benen en enkels waren zelfs zo gezwollen, dat de spoeddienst de jeansbroek aan flarden moest knippen om de vrouw te bevrijden, stelt Time.com. Pas na vier dagen in het ziekenhuis te hebben doorgebracht, kon de vrouw weer zelf stappen. (WB)

Al jarenlang domineren de skinny jeans het straatbeeld. Nu blijkt het item onze gezondheid te kunnen schaden. In de Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry beschrijven Australische wetenschappers een geval waarbij een vrouw zenuwschade opliep: in die mate dat het gevoel uit haar voeten verdween en ze in het ziekenhuis verzorgd moest worden na een dag in de smalle jeans te hebben doorgebracht. Dat berichten Time.com en Britse omroep BBC.De 35-jarige zou een familielid hebben helpen verhuizen waarbij ze herhaaldelijk moest hurken bij het inpakken. De jeans kwamen doorheen de dag strakker te zitten, tot toen ze 's avonds naar huis wandelde het gevoel uit haar voeten verdween, ze struikelde en viel. De vrouw kon niet meer opstaan en bleef nog uren op de grond liggen voordat ze uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht werd.Dokters menen dat de Australische tijdens het verhuizen het loge- of compartimentsyndroom ontwikkelde, wat verergerd werd door het dragen van de smalle broek: het gebrek aan ruimte drukte de zenuwen nog meer samen. Dat schrijft BBC. Het syndroom is een pijnlijke en mogelijk ernstige aandoening die veroorzaakt wordt door een bloeding of zwelling in een gesloten spierbundel. In dit geval ging het om de kuiten.Na onderzoek bleek inderdaad dat de zenuw verantwoordelijk voor het onderbeen en de voeten gekneld was. Eigenlijk kan eender welke druk net onder de knie die zenuw samenpersen en leiden tot zwakte, verlamming of pijn en beschadiging van de zenuw, aldus Time.com.Hoewel haar voeten warm aanvoelden en de bloedtoevoer in orde was, waren haar spieren zwak en had ze het gevoel in haar ledematen verloren. Spieren en zenuwen raakten beschadigd naarmate de druk in haar onderbenen was toegenomen. Haar benen en enkels waren zelfs zo gezwollen, dat de spoeddienst de jeansbroek aan flarden moest knippen om de vrouw te bevrijden, stelt Time.com. Pas na vier dagen in het ziekenhuis te hebben doorgebracht, kon de vrouw weer zelf stappen. (WB)