Simpele kankertest kan duizenden levens redden

© REUTERS

Dankzij een doorbraak in het onderzoek naar pancreaskanker, de dodelijkste kanker die er is, kan een simpele test de ziekte vroeger opsporen en op die manier duizenden levens redden.

Volgens een nieuwe studie kan een simpele test de dodelijkste kanker vroeger opsporen dan nu het geval is en duizenden levens redden. Experten bejubelden de ‘spannende’ doorbraak. Dankzij de doorbraak kan de ziekte; die nu ontdekt wordt als het al te laat is, jaren op voorhand opgespoord worden.

Wetenschappers van het Barts Kankerinstituut hebben tests uitgevoerd op 500 mensen. Ze ontdekten dat ze door de specifieke ‘handtekening’ van drie proteïnes in de urine de meest voorkomende vorm van pancreaskanker kunnen vaststellen, met een nauwkeurigheid van 90 procent.

Goedkope urinetest om te screenen

Volgens experten kunnen deze ontdekkingen, die gepubliceerd werden in de krant Clinical Cnacer Research, gebruikt worden om een simpele, goedkope urinetest te ontwikkelen om patiënten te screenen.

In het Verenigd Koninkrijk wordt de ziekte jaarlijks bij 9.000 mensen vastgesteld, slechts drie tot vijf procent overleeft. Als de kanker in een vroeg stadium gevonden wordt, is de overlevingskans maar liefst 60 procent.

Pancreaskanker wordt ook wel een ‘stille doder’ genoemd omdat het zich kan ontwikkelen zonder duidelijke symptomen. Op dit moment vinden meer dan 80 procent van de diagnoses pas plaats als de kanker zich al verspreid heeft en het te laat is om de tumor via een operatie te verwijderen. Er is geen algemene oorzaak van pancreaskanker, maar obese mensen die na hun vijftigste diabetes ontwikkelen en bij wie de ziekte in de familie zit, lopen een verhoogd risico. (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content