Je seksuele partner(s) vertellen dat je een soa hebt, is niet de makkelijkste taak. Toch is het heel belangrijk om de verdere verspreiding van de ziekte een halt toe te roepen, zeggen het Instituut van Tropische Geneeskunde (ITG) en Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Ze hebben daarom een speciale website in het leven geroepen die de communicatie makkelijk en anoniem maakt.

Verspreiding stoppen

'Niemand wil een soa oplopen, en wie er één oploopt, wil die uiteraard niet doorgeven', zegt seksuoloog Tom Platteau van het ITG. 'Het behandelen van een soa én het inlichten van sekspartners is belangrijk om het aantal nieuwe infecties in te dijken. Maar dat persoonlijk doen is niet altijd even eenvoudig, zo weten we ook uit ervaring in onze polikliniek. Via Partneralert.be kun je sekspartners anoniem op de hoogte stellen en helpen om verdere verspreiding van de soa in te perken.'

Dat zegt ook Sandra Van den Eynde van Sensoa. 'Partnerwaarschuwing vormt een belangrijk onderdeel in de preventie van hiv en soa. We weten uit voorgaande soa-rapporten dat dit nog veel te weinig gebeurt, zowel op initiatief van de patiënt als van de arts. Een instrument dat hieraan een impuls geeft, was dus broodnodig.'

Code

Niet iedereen kan zomaar van de website gebruikmaken. In een eerste fase verloopt anonieme partnerverwittiging voor hiv en soa's uitsluitend via de Belgische aidsreferentiecentra. Als de nieuwe tool inderdaad aan een belangrijke behoefte blijkt te voldoen kunnen ook andere zorgverleners instappen.

Nadat een soa gediagnosticeerd wordt, krijgen patiënten een code waarmee ze via de website www.partneralert.be hun sekspartners kunnen informeren. Er worden geen persoonlijke gegevens bijgehouden die de identiteit van de verzender en ontvanger kunnen onthullen.

Je seksuele partner(s) vertellen dat je een soa hebt, is niet de makkelijkste taak. Toch is het heel belangrijk om de verdere verspreiding van de ziekte een halt toe te roepen, zeggen het Instituut van Tropische Geneeskunde (ITG) en Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Ze hebben daarom een speciale website in het leven geroepen die de communicatie makkelijk en anoniem maakt.'Niemand wil een soa oplopen, en wie er één oploopt, wil die uiteraard niet doorgeven', zegt seksuoloog Tom Platteau van het ITG. 'Het behandelen van een soa én het inlichten van sekspartners is belangrijk om het aantal nieuwe infecties in te dijken. Maar dat persoonlijk doen is niet altijd even eenvoudig, zo weten we ook uit ervaring in onze polikliniek. Via Partneralert.be kun je sekspartners anoniem op de hoogte stellen en helpen om verdere verspreiding van de soa in te perken.'Dat zegt ook Sandra Van den Eynde van Sensoa. 'Partnerwaarschuwing vormt een belangrijk onderdeel in de preventie van hiv en soa. We weten uit voorgaande soa-rapporten dat dit nog veel te weinig gebeurt, zowel op initiatief van de patiënt als van de arts. Een instrument dat hieraan een impuls geeft, was dus broodnodig.'Niet iedereen kan zomaar van de website gebruikmaken. In een eerste fase verloopt anonieme partnerverwittiging voor hiv en soa's uitsluitend via de Belgische aidsreferentiecentra. Als de nieuwe tool inderdaad aan een belangrijke behoefte blijkt te voldoen kunnen ook andere zorgverleners instappen.Nadat een soa gediagnosticeerd wordt, krijgen patiënten een code waarmee ze via de website www.partneralert.be hun sekspartners kunnen informeren. Er worden geen persoonlijke gegevens bijgehouden die de identiteit van de verzender en ontvanger kunnen onthullen.