Seks met een tweede adem

Ideeën uit het improvistatietoneel kunnen verloren intimiteit bij langdurige koppels helpen te herstellen.

Hechte koppels hebben regelmatig seks. Meer dan alle femmes fatales en casanova’s bij elkaar. Dat schrijft relatietherapeut Jean-Pierre Van de Ven in zijn boek “Doen jullie het nog?”. Intimiteit komt eerst, seks volgt.

Mensen met relatieproblemen die de band met elkaar willen verstevigen, kunnen beter niet focussen op seks, want dat is een andere kwestie. Omgekeerd zijn velen die zich bij een therapeut of arts aanmelden met seksuele problemen in feite op zoek naar intimiteit. Zij moeten eerst werken aan het zorgen voor elkaar. Van de Ven haalt de lont uit heel wat vermeende seksuele problemen: de oplossing ligt in een creatieve aanpak van de relatie zelf.

Een voorbeeld daarvan is ja-ennen. Dit is een regel uit het improvisatietoneel: alles wat een acteur zegt en doet is gebaseerd op de vorige regel of actie van de andere(n). Improvisatietoneel is alleen leuk als de acteurs niet ontkennen wat de ander zegt en doet maar daar juist op voortborduren. Zij antwoorden met “ja en…” in plaats van met “ja maar…”. Dat is positief communiceren en vooral: het is niet saai.

Ook andere regels van het improvisatietoneel zijn toepasbaar in creatieve communicatie met je partner. De eerste is: alles is bruikbaar. De tweede: maak van de andere de ster. Probeer dus niet de leukste te zijn ten koste van de ander. Goede improvisatieacteurs geven elkaar voorzetjes, aanwijzingen, intro’s. Wie de andere laat schitteren is de baas. Ten derde: stel geen vragen: zet de ander niet voor het blok. (M.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content