Schoonheidsslaapje ook goed voor hersenen

Wetenschappers vragen zich al eeuwenlang af waarom we moeten slapen. © Thinkstock

Slapen verdubbelt de aanmaak van ondersteunende cellen die ons hersencircuit beschermen en het sneller laten werken. Dat schrijft de BBC. Het onderzoek kan mogelijk helpen in de strijd tegen multiple sclerose.

Wetenschappers vragen zich al eeuwenlang af waarom we moeten slapen. Een team aan de University of Wisconsin heeft een nieuw stukje van de puzzel gevonden. Slapen verdubbelt namelijk de aanmaak van een bepaald type hersencel, bewijst het onderzoek, dat gepubliceerd werd in de Journal of Neuroscience.

Het gaat om oligodendrocyten, cellen die zorgen voor de aanmaak van myeline. Myeline is een vettige substantie die rond de neuronen zit, waar ze hen beschermt en ervoor zorgt dat zenuwimpulsen sneller worden doorgestuurd. Het proces wordt genetisch gestuurd.

De stijging in productie van oligodendrocyten was het grootst tijdens de REM-fase (Rapid Eye Movement), die geassocieerd wordt met dromen. Maar als de muizen waarop het onderzoek werd uitgevoerd gedwongen werden om wakker te blijven, werden de genen geactiveerd die betrokken zijn in het afsterven van cellen en stressreacties.

‘Gedurende lange tijd hebben slaaponderzoekers gefocust op hoe de activiteit van zenuwcellen tijdens het slapen verschilt van die tijdens het wakker zijn’, zegt doctor Chiara Cirelli van de University of Wisconsin. ‘Nu is het duidelijk dat slaap ook een effect heeft op het functioneren van andere ondersteunende cellen.’

Volgens de onderzoekers kunnen hun bevindingen erop wijzen dat slaaptekort de symptomen van multiple sclerose (MS) verergert. Bij MS valt het immuunsysteem namelijk de myelinelaag rond de zenuwcellen in de hersenen en de ruggengraat aan.

Het team vraagt zich ook af of slaapgebrek, vooral tijdens de kinder- en tienerjaren, langetermijngevolgen kan hebben voor het brein. Volgens het National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) in de VS lijkt slaap nodig te zijn voor een goede werking van ons zenuwstelsel. Diepe slaap gaat samen met het vrijkomen van groeihormonen bij kinderen en jongvolwassenen. Veel lichaamscellen vertonen een toegenomen productie en afgenomen afbraak van proteïnen tijdens de diepe slaap. Gezien proteïnen nodig zijn voor de groei van cellen en voor het herstellen van schade veroorzaakt door onder andere stress en ultraviolette stralen, is een diepe slaap volgens NINDS mogelijk ook echt ‘een schoonheidsslaapje’. (KJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content