De 45 jaar oude Dave Tyler kreeg hoofdpijn, verloor het gevoel in zijn lichaam en viel flauw tijdens een vergadering, twee dagen nadat hij in 2011 naar de kapper was geweest. Volgens zijn behandelende arts werd Tyler het slachtoffer van het zogenaamde 'Schoonheidssalon Beroerte Syndroom'. Na het incident verbleef Tyler drie maanden in het ziekenhuis. Hij lijdt nog steeds pijn, gebruikt een wandelstok en kan niet langer autorijden vanwege complicaties aan zijn zicht veroorzaakt door de beroerte.

Deze zeldzame, maar gevaarlijke aandoening komt voor wanneer een van de hoofdslagaders in de nek uitrekt en scheurt wanneer men te lang en te ver - omdat de stoel niet goed afgesteld staat - met de nek achterover in de wasbak hangt, waardoor een blokkage of een bloedklonter ontstaat die de bloedtoevoer in de hersenen verstoort. De term Schoonheidssalon Beroerte Syndroom werd voor het eerst gebruikt in 1993 door Michael Weintraub. Deze Amerikaanse neuroloog publiceerde een onderzoek in The Journal of the American Medical Association waarin hij vijf verschillende incidenten beschreef waarbij vrouwen tussen de 54 en 84 jaar in het ziekenhuis werden opgenomen nadat ze hun haar hadden laten wassen in een kapsalon. Vier van de vijf dames hadden blijvende hersenschade opgelopen na de beroerte.

Kussentje

Experts menen dat het risico op het Schoonheidssalon Beroerte Syndroom heel erg klein is, maar toch worden er elk jaar enkele dodelijke gevallen gerapporteerd. In de wetenschappelijke literatuur werd nog geen onderzoek gepubliceerd naar het fenomeen, wel beschrijvingen van enkele individuele gevallen. In 2013 kreeg de 48 jaar oude Elizabeth Smith een zware beroerte nadat ze haar haren 10 minuten lang liet wassen. In 2004 overleed de 51-jarige Britse Pamela Crabb aan het syndroom. Ook het wetenschappelijk vakblad The Lancet beschreef een geval van Schoonheidssalon Beroerte Syndroom uit 1997 waarbij een 42 jaar oude vrouw een beroerte kreeg, ook na een wasbeurt bij de kapper. Enkele gemeenschappelijke factoren vallen daarbij op. Het lijkt namelijk dat het syndroom eerder voorkomt bij oudere mensen met een gevoelige aderwand die lijden aan aderverkalking.

Hoewel het een zeldzaam fenomeen is, vinden neurologen dat de kappersbranche het fenomeen toch ernstig moeten nemen. Zo raden ze aan dat kappers bij het wassen een kussentje of handdoek in de nek van de klant leggen en niet meer dan 15 graden achterover draaien, vooral bij oudere mensen, om zo een beroerte te voorkomen.

Dave Tyler probeert ondertussen mensen te sensibiliseren over de risico's voor een wasbeurt bij de kapper. Hij vindt dat klanten en kappers beter geïnformeerd moeten worden. Ook moet het mogelijk zijn voor klanten om hun haar te laten wassen met hun gezicht naar voren.

Ook tandartspatiënten en mensen die een verdoving ondergaan zijn mogelijk kwetsbaar omdat ook hun nek zich gedurende een lange periode in een onnatuurlijk achterover gebogen positie bevindt. (TE)

De 45 jaar oude Dave Tyler kreeg hoofdpijn, verloor het gevoel in zijn lichaam en viel flauw tijdens een vergadering, twee dagen nadat hij in 2011 naar de kapper was geweest. Volgens zijn behandelende arts werd Tyler het slachtoffer van het zogenaamde 'Schoonheidssalon Beroerte Syndroom'. Na het incident verbleef Tyler drie maanden in het ziekenhuis. Hij lijdt nog steeds pijn, gebruikt een wandelstok en kan niet langer autorijden vanwege complicaties aan zijn zicht veroorzaakt door de beroerte. Deze zeldzame, maar gevaarlijke aandoening komt voor wanneer een van de hoofdslagaders in de nek uitrekt en scheurt wanneer men te lang en te ver - omdat de stoel niet goed afgesteld staat - met de nek achterover in de wasbak hangt, waardoor een blokkage of een bloedklonter ontstaat die de bloedtoevoer in de hersenen verstoort. De term Schoonheidssalon Beroerte Syndroom werd voor het eerst gebruikt in 1993 door Michael Weintraub. Deze Amerikaanse neuroloog publiceerde een onderzoek in The Journal of the American Medical Association waarin hij vijf verschillende incidenten beschreef waarbij vrouwen tussen de 54 en 84 jaar in het ziekenhuis werden opgenomen nadat ze hun haar hadden laten wassen in een kapsalon. Vier van de vijf dames hadden blijvende hersenschade opgelopen na de beroerte. Experts menen dat het risico op het Schoonheidssalon Beroerte Syndroom heel erg klein is, maar toch worden er elk jaar enkele dodelijke gevallen gerapporteerd. In de wetenschappelijke literatuur werd nog geen onderzoek gepubliceerd naar het fenomeen, wel beschrijvingen van enkele individuele gevallen. In 2013 kreeg de 48 jaar oude Elizabeth Smith een zware beroerte nadat ze haar haren 10 minuten lang liet wassen. In 2004 overleed de 51-jarige Britse Pamela Crabb aan het syndroom. Ook het wetenschappelijk vakblad The Lancet beschreef een geval van Schoonheidssalon Beroerte Syndroom uit 1997 waarbij een 42 jaar oude vrouw een beroerte kreeg, ook na een wasbeurt bij de kapper. Enkele gemeenschappelijke factoren vallen daarbij op. Het lijkt namelijk dat het syndroom eerder voorkomt bij oudere mensen met een gevoelige aderwand die lijden aan aderverkalking. Hoewel het een zeldzaam fenomeen is, vinden neurologen dat de kappersbranche het fenomeen toch ernstig moeten nemen. Zo raden ze aan dat kappers bij het wassen een kussentje of handdoek in de nek van de klant leggen en niet meer dan 15 graden achterover draaien, vooral bij oudere mensen, om zo een beroerte te voorkomen. Dave Tyler probeert ondertussen mensen te sensibiliseren over de risico's voor een wasbeurt bij de kapper. Hij vindt dat klanten en kappers beter geïnformeerd moeten worden. Ook moet het mogelijk zijn voor klanten om hun haar te laten wassen met hun gezicht naar voren.Ook tandartspatiënten en mensen die een verdoving ondergaan zijn mogelijk kwetsbaar omdat ook hun nek zich gedurende een lange periode in een onnatuurlijk achterover gebogen positie bevindt. (TE)