’s Nachts snacks verorberen mogelijk schadelijk voor geheugen

Snoepen in bed © Istock

Muizen die eten op een moment dat ze normaal slapen, ontwikkelen een slechter geheugen.

Uit onderzoek blijkt dat muizen die eten wanneer ze dienen te slapen, een slechter geheugen hebben. Dat meldt de Nederlandse wetenschapssite Scientas.nl.

‘Voor het eerst is het bewijs geleverd dat eten op onregelmatige tijdstippen het geheugen aantast’, aldus onderzoekers van de universiteit van Edinburgh. Ze kwamen tot deze conclusie na proeven met muizen. De diertjes kregen voedsel toegestopt op een moment dat ze normaal zouden slapen. Nadien werd hun langetermijngeheugen getest door hun voorwerpen die ze al eens eerder hadden gezien voor te leggen.

Muizen die “s nachts” (een tijdstip waarop ze normaal slapen) aten, hadden meer moeite om het object te herkennen. De verklaring hiervoor moet gezocht worden in de genen van het geheugen en het circadiane ritme (ons biologisch ritme). Sommige van die genen bevatten namelijk CREB, een eiwit dat het geheugen beïnvloedt. Bij de muizen die op een verkeerd moment aten, werd het CREB minder actief.

Bioritme

Al benadrukt Scientas dat de hippocampus (deel van de hersenen dat herinneringen opslaat), niet de belangrijkste drijvende kracht is achter ons circadiane ritme. Dat is namelijk de nucleus suprachiasmaticus (deel van het brein verantwoordelijk voor bioritme). Dit laatste deel wijzigde niet, ongeacht of de muizen nu aten of niet.

‘De verschillende klokken van de hersenen (hippocampus en suprachiasmaticus) liepen dus niet gelijk , waardoor de muizen een slechter geheugen ontwikkelden.’

Aangezien de resultaten enkel gelden voor muizen, willen de wetenschappers nu nagaan of nachtelijke snacks bij mensen ook dezelfde resultaten opleveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content