Het virus is nog niet over heel Vlaanderen verspreid, maar we zitten in het prille begin van een epidemie. Dat schrijftt De Morgen en het nieuws wordt bevestigd door viroloog Marc Van Ranst. 'We zien elk jaar een epidemie. Het gaat om een erg klokvast virus, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld het griepvirus, dat erg onvoorspelbaar is', zegt Van Ranst.

Het respiratoir syncytieel virus (RSV) veroorzaakt een luchtweginfectie en is vooral erg gevaarlijk voor heel jonge kinderen. 'Zo erg zelfs dat we premature baby's antivirussen toedienen, omdat hun luchtwegen nog kleiner zijn en zij dus bij een besmetting sneller in ademnood geraken', aldus Van Ranst.

Tegen het virus valt weinig te doen, en er bestaan geen vaccin of antivirale pillen tegen. 'Het is voor de ouders erg beangstigend als hun kindje besmet is met het virus. Het kind geraakt in ademnood en panikeert, wat ook leidt tot paniek bij de ouders en grootouders', zegt Van Ranst, die ouders aanraadt om met hun kind naar het ziekenhuis te gaan, wanneer ze vermoeden dat het een RSV-besmetting heeft opgelopen.

De grote piek van RSV-besmettingen wordt elk jaar iets voor Nieuwjaar geregistreerd. Er is ook steeds een tweede, kleinere piek twee weken na Nieuwjaar, maar dan bij de bejaarden. 'Die tweede piek komt er omdat de kinderen met de feestdagen bij hun grootouders op bezoek gaan', zegt Van Ranst.