"De link tussen rood vlees en de ontwikkeling van hartziekten wordt al jarenlang erkend", aldus coauteur Stanley Hazen in The Huffington Post. "Deze studie geeft aan dat L-carnitine een onderdeel van die link kan zijn." L-carnitine is een voedingsstof die veel voorkomt in onder meer rood vlees, vis en zuivelproducten. De nieuwe studie suggereert echter voor het eerst dat niet zozeer rood vlees - en dus L-carnitine - de boosdoener is, maar eerder bepaalde processen tijdens de spijsvertering.

Ze dienden L-carnitine toe aan een testgroep van 77 mensen, onder wie ook 26 vegetariërs. Uit die tests bleek dat de omzetting van L-carnitine door bepaalde bacteriën in ons spijsverteringsstelsel de hoeveelheid trimethylamine-N-oxide (TMAO) in het bloed sterk verhoogt. Die stof kan leiden tot cardiovasculaire aandoeningen als aderverharding en bloedklonters.

'Bacteriële alchemie'

De resultaten werden nog eens bevestigd door een bijkomend onderzoek, waarbij de onderzoekers de L-carnitine-niveaus van 2595 patiënten met elkaar vergeleken. Een verhoogd L-carnitine-niveau bij patiënten met een hoog TMAO-gehalte in het bloed deed het risico op beroertes, hartaanvallen en andere hartaandoeningen significant toenemen. Daaruit blijkt dat niet zozeer de hoeveelheid L-carnitine het verschil maakt, maar wel de 'bacteriële alchemie' tijdens de spijsvertering, aldus de onderzoekers.

Voorts heeft L-carnitine niet op iedereen hetzelfde effect. Niet-vleeseters vertonen een aanzienlijk verminderde capaciteit om de stof om te zetten in TMAO. Dat verschil is volgens de onderzoekers te wijten aan voedingspatronen op lange termijn. "Die bepalen welke bacteriën in ons spijsverteringsstelsel leven", aldus Hazen. "Een dieet dat rijk is aan L-carnitine verschuift die samenstelling naar die bacteriën die daarvan houden." Dat verklaart volgens hem waarom mensen die vaak rood vlees eten vatbaarder zijn voor cardiovasculaire aandoeningen.

Voedingssupplementen

De onderzoekers waarschuwen verder nog voor het gebruik van voedingssupplementen die L-carnitine bevatten. Dergelijke supplementen zijn populair vanwege het effect dat ze zouden hebben op onder meer gewichtsverlies en sportprestaties. "Geen enkele van die claims is echter bewezen", stelt Hazen. "Bovendien kan overmatig gebruik de aanmaak van de TMAO-producerende bacteriën stimuleren."

"Toch is het niet nodig om ons voedingsadvies op basis hiervan aan te passen", zegt Catherine Collins, diëtiste aan het Britse Science Media Centre, op de Amerikaanse nieuwssite Business Insider. "Een mediterraan dieet op basis van vlees, vis, zuivel en voldoende groenten en fruit blijft een goede blauwdruk voor een gezond leven." (JDW)

"De link tussen rood vlees en de ontwikkeling van hartziekten wordt al jarenlang erkend", aldus coauteur Stanley Hazen in The Huffington Post. "Deze studie geeft aan dat L-carnitine een onderdeel van die link kan zijn." L-carnitine is een voedingsstof die veel voorkomt in onder meer rood vlees, vis en zuivelproducten. De nieuwe studie suggereert echter voor het eerst dat niet zozeer rood vlees - en dus L-carnitine - de boosdoener is, maar eerder bepaalde processen tijdens de spijsvertering. Ze dienden L-carnitine toe aan een testgroep van 77 mensen, onder wie ook 26 vegetariërs. Uit die tests bleek dat de omzetting van L-carnitine door bepaalde bacteriën in ons spijsverteringsstelsel de hoeveelheid trimethylamine-N-oxide (TMAO) in het bloed sterk verhoogt. Die stof kan leiden tot cardiovasculaire aandoeningen als aderverharding en bloedklonters. 'Bacteriële alchemie' De resultaten werden nog eens bevestigd door een bijkomend onderzoek, waarbij de onderzoekers de L-carnitine-niveaus van 2595 patiënten met elkaar vergeleken. Een verhoogd L-carnitine-niveau bij patiënten met een hoog TMAO-gehalte in het bloed deed het risico op beroertes, hartaanvallen en andere hartaandoeningen significant toenemen. Daaruit blijkt dat niet zozeer de hoeveelheid L-carnitine het verschil maakt, maar wel de 'bacteriële alchemie' tijdens de spijsvertering, aldus de onderzoekers. Voorts heeft L-carnitine niet op iedereen hetzelfde effect. Niet-vleeseters vertonen een aanzienlijk verminderde capaciteit om de stof om te zetten in TMAO. Dat verschil is volgens de onderzoekers te wijten aan voedingspatronen op lange termijn. "Die bepalen welke bacteriën in ons spijsverteringsstelsel leven", aldus Hazen. "Een dieet dat rijk is aan L-carnitine verschuift die samenstelling naar die bacteriën die daarvan houden." Dat verklaart volgens hem waarom mensen die vaak rood vlees eten vatbaarder zijn voor cardiovasculaire aandoeningen. Voedingssupplementen De onderzoekers waarschuwen verder nog voor het gebruik van voedingssupplementen die L-carnitine bevatten. Dergelijke supplementen zijn populair vanwege het effect dat ze zouden hebben op onder meer gewichtsverlies en sportprestaties. "Geen enkele van die claims is echter bewezen", stelt Hazen. "Bovendien kan overmatig gebruik de aanmaak van de TMAO-producerende bacteriën stimuleren." "Toch is het niet nodig om ons voedingsadvies op basis hiervan aan te passen", zegt Catherine Collins, diëtiste aan het Britse Science Media Centre, op de Amerikaanse nieuwssite Business Insider. "Een mediterraan dieet op basis van vlees, vis, zuivel en voldoende groenten en fruit blijft een goede blauwdruk voor een gezond leven." (JDW)