Roken is niet alleen slecht voor de gezondheid van de mens, maar ook voor die van zijn huisdieren. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Glasgow. Honden of katten die in een rokersgezin leven, lopen een groter risico op gezondheidsproblemen.

Huisdieren die worden blootgesteld aan sigarettenrook, zijn meer vatbaar voor beschadigde cellen, gewichtstoename na castratie en bepaalde kankers, zo blijkt uit het onderzoek van professor Clare Knottenbelt aan de Schotse universiteit.

Katten

'We hadden al aangetoond dat honden een aanzienlijke hoeveelheid rook absorberen als ze in een rokershuis leven', legt Knottenbelt uit. 'Onze huidige studie toont dat katten nog meer getroffen worden. Misschien is dat door hun zorgvuldige hygiëne, waardoor ze nog meer rook in hun lichaam opnemen.'

De studie toont ook aan dat wanneer eigenaars het aantal in huis gerookte tabaksproducten terugbrachten tot minder dan tien per dag, het nicotinepeil in het haar van de katten aanzienlijk afneemt, maar nog steeds hoger is dan katten die leven in huizen waar niet gerookt wordt. 'Volledig stoppen met roken is de beste keuze voor de gezondheid en het welzijn van uw huisdier', luidt het. (Belga/AVE)

Roken is niet alleen slecht voor de gezondheid van de mens, maar ook voor die van zijn huisdieren. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Glasgow. Honden of katten die in een rokersgezin leven, lopen een groter risico op gezondheidsproblemen.Huisdieren die worden blootgesteld aan sigarettenrook, zijn meer vatbaar voor beschadigde cellen, gewichtstoename na castratie en bepaalde kankers, zo blijkt uit het onderzoek van professor Clare Knottenbelt aan de Schotse universiteit.'We hadden al aangetoond dat honden een aanzienlijke hoeveelheid rook absorberen als ze in een rokershuis leven', legt Knottenbelt uit. 'Onze huidige studie toont dat katten nog meer getroffen worden. Misschien is dat door hun zorgvuldige hygiëne, waardoor ze nog meer rook in hun lichaam opnemen.'De studie toont ook aan dat wanneer eigenaars het aantal in huis gerookte tabaksproducten terugbrachten tot minder dan tien per dag, het nicotinepeil in het haar van de katten aanzienlijk afneemt, maar nog steeds hoger is dan katten die leven in huizen waar niet gerookt wordt. 'Volledig stoppen met roken is de beste keuze voor de gezondheid en het welzijn van uw huisdier', luidt het. (Belga/AVE)