Onderzoek bij 6014 mannen laat zien dat het Y-chromosoom bij rokers vaker uit de bloedcellen verdwijnt dan bij niet-rokers, schrijft het team van vooral Zweedse wetenschappers in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Science. Het kan verklaren waarom bepaalde kankers meer bij mannen voorkomen dan bij vrouwen.

Het onderzoek draait meer bepaald om kankers in organen die geen onderdeel uitmaken van het ademhalingsstelsel. De wetenschappers vroegen zich af waarom die bij mannen iets vaker voorkomen.

Ze kwamen tot de conclusie dat er een verband was met het Y-chromosoom, een belangrijk geslachtschromosoom. Bij mannen stelden ze vaker een verlies van dat chromosoom in het bloed vast.

Y-chromosoom

Vervolgens vroegen ze zich af waar dat verlies aan te wijten is. Ze onderzochten onder meer leeftijd, diabetes, bloeddruk, alcohol en roken. Uiteindelijk bleek deze laatste factor doorslaggevend.

Bij rokers verdwijnt het Y-chromosoom vaker uit de bloedcellen dan bij niet-rokers. En hoe zwaarder ze roken, hoe groter de kans dat ze het Y-chromosoom verliezen. Wie gestopt is met roken, loopt evenveel risico als niet-rokers.

Wanneer cellen zich delen, geven ze chromosomen door aan nieuwe cellen. Soms krijgt de nieuwe cel het Y-chromosoom niet mee. Dat komt bij oudere mannen wel vaker voor, ook als ze niet roken, maar bij rokers blijkt het nu dus nog vaker voor te komen dan bij niet-rokers. (IPS)