Risicovolle geneesmiddelen online bestellen? Fluitje van veel centen

Désirée De Poot

Het online aankopen van voorschriftplichtige geneesmiddelen is gevaarlijk, want je weet nooit wat er werkelijk in de pillen zit, maar bovendien ook illegaal, net zoals het invoeren van die geneesmiddelen.

Online geneesmiddelen bestellen… Dat het bestaat, wisten we al. Je hoeft je niet eens op de duistere zijde van internet te gooien om een site te vinden waar de doping, de hormonen en de viagra’s van deze wereld worden verkocht. Gevaarlijker wordt het echter als de site een aura van betrouwbaarheid en legaliteit uitstraalt. Het vakblad ‘de Apotheker’ deed de test en kreeg na een online vragenlijst van een online dokter zonder probleem voorschriftplichtige geneesmiddelen in de bus.

Gecombineerde pijnstillers (pijnstillers waarin ook codeïne verwerkt zit), bètablokkers en diclofenac (een NSAID) … In België en in zowat heel Europa kun je ze alleen op voorschrift krijgen. Wij bestelden ze op een Nederlandstalige site die vanuit Aruba wordt gedirigeerd en onder meer vanuit het Verenigd Koninkrijk geneesmiddelen opstuurt.

De site, die in Nederland in het verleden al leidde tot parlementaire vragen, pretendeert geen online apotheek te zijn, maar tussen woord en gedachte en doen en laten gaapt er kennelijk een grote kloof. Alles op de site is immers gericht op geneesmiddelenverkoop.

Overheid staat machteloos

‘de Apotheker’ bestelde voorschriftplichtige geneesmiddelen online, vervolledigde de hele procedure en kreeg het pakje geneesmiddelen na drie dagen al netjes thuis geleverd. Een fluitje van een cent? Helemaal niet! Het kostte een heleboel duiten… Waar we in België, doktersconsultatie inbegrepen, 12,80 euro voor de consultatie en gelijkaardige producten zouden betalen, betaalden we via dokteronline.com maar liefst 126,70 euro of bijna het tienvoudige… En dan zijn we nog goedkoop af, want we kregen 42,50 euro korting…

En de overheid? Die staat machteloos. Het online aankopen van voorschriftplichtige geneesmiddelen is gevaarlijk, want je weet nooit wat er werkelijk in de pillen zit, maar bovendien ook illegaal, net zoals het invoeren van die geneesmiddelen. En hoewel je als koper boetes riskeert van 200 tot 15.000 euro en een gevangenisstraf tot een jaar, zien we dat de prioriteit van de douane op de eerste plaats gaat naar de invoer van namaakgeneesmiddelen en grote hoeveelheden anabolica en hormonen. De online aanbieder – in dit geval een medisch centrum dat zegt dat het geen apotheek is – blijft buiten schot zo lang hij in het land waar hij zijn activiteiten ontplooit, de wetgeving volgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content