Rijpere vrouwen zelden op krantenfoto’s

© Thinkstock
Désirée De Poot

Neem alle foto’s van 45-plussers uit 136 willekeurig gekozen edities van Europese kranten en je zult versteld staan hoe weinig vrouwen er op te zien zijn.

Neem alle foto’s van 45-plussers uit 136 willekeurig gekozen edities van Europese kranten en je zult versteld staan hoe weinig vrouwen er op te zien zijn. Op slechts 16 procent van de gepubliceerde foto’s staat een vrouw en hoe ouder de vrouw, hoe minder ze vertegenwoordigd is.

Nog erger is het als alleen de sportfoto’s worden geselecteerd: van alle foto’s van sportlui, ouder dan 45 jaar, heeft slechts 5 procent een vrouw als onderwerp. Dat concludeert het Mediaplatform VIDM.nl dat vier maanden lang de schaar zette in 136 Europese kranten en de foto’s uitknipte. In het totaal ging het om 87 titels uit 22 landen.

Niet dat vrouwen als ze jonger zijn letterlijk veel meer in beeld komen. Zelfs bij advertenties wordt slechts op 30 procent van de foto’s een vrouw afgebeeld. Worden vrouwen wel geportretteerd, dan is het vaak in een zeer stereotiep kader.

Dezelfde vaststelling wordt trouwens ook gedaan bij de analyse van interviews. Bij slechts 12 procent van de nieuwsverhalen is een vrouw het centrale onderwerp. Bij vrouwen wordt drie keer meer dan bij mannen gevraagd naar hun familiestatus en bijna een op de twee berichten is stereotype versterkend.

Partner Content