Marleen Finoulst

Ren voor het leven van anderen

Marleen Finoulst Arts en journalist

‘Lopers die zich tijdens wedstrijden laten sponsoren per kilometer en op die manier geld inzamelen voor de dure behandeling van een naaste of voor onderzoek naar kanker, ik bewonder ze stilletjes’, schrijft Bodytalk-hoofdredacteur Marleen Finoulst.

Lopen voor een goed doel geeft loopwedstrijden een extra dimensie. Lopers die zich tijdens wedstrijden laten sponsoren per kilometer en op die manier geld inzamelen voor de dure behandeling van een naaste, voor onderzoek naar kanker, voor een mensen met spierziekten, met boodschappen voor hun minder fortuinlijke medemensen op het bezwete T-shirt, ik bewonder ze stilletjes.

Het is geen slecht idee om loopwedstrijden, die zo populair zijn, te koppelen aan een inzamelactie. De grotere wedstrijden organiseren de goede doelen steeds vaker zelf, zodat nog meer lopers geprikkeld worden om voor anderen te lopen. Zo kun je dit jaar de 20 km van Brussel lopen en tegelijkertijd geld inzamelen voor Broederlijk Delen, dat dat geld zal besteden aan de strijd tegen armoede in Peru. Zelf liep ik in Brussel al ettelijke keren voor Vredeseilanden en hielp ik daarmee geld inzamelen voor Afrika. In Brussel zijn we ieder jaar met iets meer dan 1.000 Vredeseilanden-lopers.

Trage lopers

Maar het neusje van de zalm van de goede-doelenlopen is zonder twijfel de Wings for Life World Run (www.wingsforlifeworldrun.com), die in 2014 voor het eerst georganiseerd werd. Deze unieke loopwedstrijd vindt op 3 mei voor de tweede keer plaats in 35 landen over de hele wereld. Op hetzelfde moment starten tienduizenden lopers aan de unieke loop zonder vaste afstand. Dertig minuten na de start, vertrekken finishwagens, de zogenaamde catcher-cars, in een bepaald tempo en halen ze iedereen langzaam maar zeker in, de tragere lopers eerst, de snelste als laatste. Wie finisht, wordt met de bus terug naar de startplaats gebracht. De allerlaatste man en allerlaatste vrouw die worden opgepikt door de finishwagen zijn de wereldkampioenen Wings for Life World Run.

In Oostenrijk liep de langeafstandsloper Ketema Nigusse iets meer dan 78 km en in Noorwegen liep de studente geneeskunde Elise Molvik er net geen 55. In de 35 deelnemende landen zal de wedstrijd starten om 11 uur UTC (gecoördineerde wereldtijd), of het nu dag of nacht is, lente, winter, zomer of herfst.

Solidariteit

In België wordt de wedstrijd gelopen in Ieper, door Flanders Fields, en start hij om klokslag 13 uur onze tijd. Iedereen kan meedoen, jong en oud, fit en minder fit, professionelen en amateurs, lopers en rolstoelgebruikers. Of je nu 5 km of 50 loopt, rolt, jogt of rent, het maakt niet uit. Je doet wat je kunt. Het volledige inschrijvingsgeld gaat naar wetenschappelijk onderzoek voor ruggenmergletsels. In 2014 werd 3,2 miljoen euro ingezameld. En ook dit jaar zal de solidariteit weer voelbaar in de lucht hangen.

Lopen voor een ander, het doet wat met een mens.

Bron: Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content