Remedie ongeneeslijk hepatitis B biedt mogelijk antwoord voor hiv

© iStock

Tot nu toe was hepatitis B ongeneeslijk, maar een remedie ontwikkeld door Australische wetenschappers kan daar verandering in brengen. ‘Ook virale ziektes zoals hiv, herpes simplex en denguekoorts en bacteriële infecties zoals tuberculose kunnen mogelijk op een gelijkaardige manier genezen worden.’

Wereldwijd zijn meer dan twee miljard mensen besmet met het hepatitis B-virus (HBV) en lijden ongeveer 400 miljoen aan een chronische HBV-infectie. Het virus infecteert levercellen en kan leiden tot complicaties zoals cirrose en leverkanker, jaarlijks resulterend in meer dan 780.000 overlijdens.

Tot op heden was hepatitis B ongeneeslijk, maar daar lijken Australische wetenschappers iets op gevonden te hebben. Australische patiënten zullen de eersten ter wereld zijn die toegang krijgen tot de remedie: een combinatie van een kanker- en antiviraal medicijn.

De studie van Marc Pellegrini, Greg Ebert en collega’s van het Walter and Eliza Hall Institute in Melbourne werd gepubliceerd in het magazine Proceedings of the National Academy of Sciences (deel 1 en deel 2). Als basis voor het onderzoek gebruikte het team zijn eerdere research over het gedrag van het hepatitis B-virus in geïnfecteerde cellen.

‘100 procent succesvol’

‘We waren 100 procent succesvol in het genezen van de HBV-infectie in honderden tests bij preklinische modellen’, aldus Pellegrini volgens Business Insider. Dat succes leidde tot een menselijke proef die in december 2014 begon. De behandeling ondergaat nu nog klinische proeven in Melbourne, Perth en Adelaide.

Aanvankelijk werd enkel een behandeling uitgevoerd op basis van birinapant, een kankermedicijn. ‘Dankzij birinapant was de vernietiging van met hepatitis B geïnfecteerde levercellen mogelijk zonder normale cellen te schaden’, verklaart Pellegrini. ‘Toen we birinapant in combinatie met het antiviraal medicijn entecavir gingen gebruiken, bleek de infectie twee keer zo snel te verdwijnen dan toen we enkel het kankermedicijn toepasten.’

Resistentie voorkomen

Volgens de wetenschapper kunnen behandelingen zoals deze, waarbij de gastcel de mogelijkheid krijgt zichzelf van het virus te bevrijden in plaats van het virus zelf als doelwit te nemen, voorkomen dat resistente HBV-strengen opkomen.

‘Een organisme kan zich vrij gemakkelijk aanpassen aan een medicijn. Zich aanpassen aan een wijziging in de gastcel is andere koek’, meent Pellegrini. ‘Het virus is afhankelijk van de overlevingsmechanismen van de gastcel. Als het die niet kan uitbuiten, sterft het virus. Een fundamentele verandering in de omgeving van het virus kan een te groot struikelblok worden om zich nog aan te passen.’

Hiv, tuberculose, dengue

Het team wil nu onderzoeken of dezelfde strategie kan worden toegepast bij andere chronische infectueuze ziekten: ‘Pathogenen die gastcellen besmetten en er vertoeven – inclusief virale ziektes zoals hiv, herpes simplex en denguekoorts en bacteriële infecties zoals tuberculose – kunnen potentieel bestreden en genezen worden op een gelijkaardige manier.’ (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content