Reisapotheek onmisbaar voor 1 op 2 Belgen

Reisapotheek © Istock

Slechts één op de twee Belgen controleert de reisapotheek voor elke reis. ‘Nochtans is het van kapitaal belang om de houdbaarheidsdatum te respecteren om een correcte geneeskundige werking te kunnen garanderen.’

Meer dan de helft van de Belgische vakantiegangers vertrekt nooit op reis zonder een reisapotheek in de bagage. Slechts één op de twee Belgen controleert die reisapotheek ook daadwerkelijk bij elke reis. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door Sanofi, een bedrijf in de gezondheidszorg dat therapeutische oplossingen ontwikkelt voor patiënten.

De enquête, in juli uitgevoerd op de luchthaven van Zaventem bij 503 respondenten, peilde naar de gezondheidsvoorzorgen op reis bij de Belgen. De resultaten werden voorgesteld door Sanofi en de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).

Onvoorziene omstandigheden

Uit de enquête blijkt dat 55 procent van de Belgische vakantiegangers altijd een reisapotheek in zijn bagage heeft, terwijl 18 procent dat zelden tot nooit meeneemt. Gezinnen met kinderen wijken deels af van de norm: zo neemt 65 procent altijd een reisapotheek mee. De twee meest aangehaalde redenen om géén reisapotheek mee te nemen zijn: “Ik koop ter plekke wanneer nodig” en “Ik ben het vergeten”.

De voornaamste redenen om dat wél te doen, zijn “Voorbereid zijn op onvoorziene omstandigheden” en “Met een gerust gevoel op reis vertrekken”.

De persoon die doorgaans de reisapotheek samenstelt, blijkt voor 74 procent van de ondervraagden nog steeds de vrouw of moeder te zijn. Opmerkelijk is dat bij reizen buiten Europa bijna 20 procent van de ondervraagden geen vertrouwen heeft in de plaatselijke apotheker en 91 procent van die bewuste respondenten heeft bijgevolg meestal tot altijd zijn eigen reisapotheek bij.

Houdbaarheidsdatum

In de reisapotheek zitten vooral producten voor de huid (zonnecrème, zonnebrandolie, aftersun), gevolgd door producten tegen koorts en pijn, tegen diarree, ter verzorging van wonden (pleisters, ontsmetting) en tegen insectenbeten. Slechts 53 procent van de vakantiegangers controleert elke reis de vervaldatum van de producten en vernieuwt de reisapotheek indien nodig.

“Om de correcte geneeskundige werking van een product te garanderen, is het nochtans van kapitaal belang om nauwgezet de voorschriften en houdbaarheidsdatum te respecteren”, zegt Koen Vranckx van Sanofi. “Bij twijfel kan je hiervoor gerust bij je apotheker of huisarts terecht.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content