Regeringsgekibbel over ziekenhuisnetwerken die taalgrens overschrijden

Ministers Jan Jambon en Maggie De Block © BELGA
Geert Verrijken
Geert Verrijken Redactiedirecteur-hoofdredacteur Artsenkrant

Kunnen ziekenhuisnetwerken de grenzen van een deelstaat overschrijden? Voor het kabinet van Maggie De Block (Open VLD) is dat perfect mogelijk. Voor vicepremier Jan Jambon (N-VA) blijft het een uit te klaren knelpunt.

Op 26 februari komt de interministeriële conferentie samen over de ziekenhuishervorming. In die conferentie zetelen de deelstaten en de bedoeling van de vergadering is een inventaris op te maken en knelpunten weg te werken.

Maar ondertussen draait het kibbelkabinet Michel I wel op volle toeren. Over de netwerken zitten Maggie De Block en Jan Jambon alvast op één cruciaal punt op ramkoers. Het kabinet De Block stelt dat een ‘netwerk de grenzen van een deelstaat kan overschrijden’. De regering keurde dat principe reeds eind 2016 goed, zo luidt het. Het Regionaal Ziekenhuis Sint-Maria in Halle bijvoorbeeld, op de taalgrens, zou dus perfect een taalgrensoverschrijdend netwerk kunnen vormen met een Waals ziekenhuis.

Of niet? Want als vicepremier heeft Jan Jambon evenzeer een vinger in de pap. En zijn kabinet reageert gepikeerd. Woordvoerder Olivier Van Raemdonck: ‘Volgens N-VA is hierover nog niets beslist. Dit is juist één van de knelpunten. Iets is pas beslist als het op de ministerraad afgeklopt is. Dat is niet het geval. Staat de tekst soms in het Staatsblad? Niet dus. Ik zeg ook niet dat een deelstaat-overschrijdend netwerk niet mogelijk is. Alleen, er moet nog over gediscussieerd worden. Niets is beslist, zolang het niet beslist is.’

‘Knelpunten’

Nochtans keurde de regering in oktober 2016 een ‘visienota inzake hervormingen en rationalisering in de ziekenhuissector’ goed. In de nota -met als ondertitel ‘Principes en afspraken in het kader van het conclaaf’- staat de zin: ‘een netwerk kan bestaan uit ziekenhuizen die gesitueerd zijn in verschillende gedefederaliseerde entiteiten.’ In mensentaal: netwerken mogen de grenzen van een deelstaat overschrijden.

Het overtuigt Van Raemdonck niet: ‘In die visienota staan bijzonder interessante punten die we ondersteunen. Er staan echter evenzeer knelpunten in waarover de komende tijd nog moet gediscussieerd worden.’

Terug naar af dus, de federale regering is er nog niet uit. Vraag is wat dan de zin is van een interministeriële Conferentie? En bovendien tikt de klok… Eind van dit jaar zijn het gemeenteraadsverkiezingen en minister De Block wil burgemeester van Merchtem worden. Komt er nog wetgeving op de netwerken?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content