Redenen om pillen niet te nemen, wereldwijd gelijk

Een diagnose stellen is één ding, een goede behandeling opstarten is een tweede maar het belangrijkste is dat de patiënt die behandeling ook nauwkeurig volgt. Therapietrouw

Therapietrouw valt moeilijk af te dwingen en langzamerhand dringt het tot de medische wereld door dat een dure therapie geen zin heeft als de patiënt zijn pillen niet neemt. Vraag is: waarom neemt hij ze niet?

Laat ons duidelijk zijn: een patiënt met hoofdpijn overtuigen om zijn pijnstillers te nemen is veel gemakkelijker dan een patiënt met hoge cholesterol ertoe aan te zetten om zijn cholesterolverlagers te slikken. Een patiënt die een klacht heeft en merkt dat zijn geneesmiddel die klacht oplost, is veel gemakkelijker te motiveren dan een patiënt die pillen moet nemen voor of tegen iets wat hij niet eens voelt. Cholesterolverlagers en bloeddrukverlagers zijn daar het schoolvoorbeeld van.

Britse onderzoekers hebben wereldwijd studies onderzocht om het mechanisme te achterhalen waarom patiënten met hypertensie (hoge bloeddruk) hun therapie niet nauwkeurig volgen. De kosten van die therapie-ontrouw zijn immers bijzonder hoog: eerst en vooral zijn er de kosten die volksgezondheid moet voorzien om de pillen terug te betalen, ten tweede zijn er de kosten die volksgezondheid moet dragen als een patiënt door zijn therapie-ontrouw in een slechtere conditie komt en geneeskundige verzorging nodig heeft en ten derde zijn er de inkomsten die de overheid misloopt als een patiënt door zijn therapie-ontrouw niet meer kan werken.

Het is een wereldwijd fenomeen: tussen 30 en 50 procent van de hypertensiepatiënten volgt zijn therapie niet zoals het hoort. De belangrijkste reden die de patiënten aanhalen om die therapie-ontrouw te verantwoorden zijn voorspelbaar. Voor de hypertensiepatiënten zijn stress en zorgen, foute voeding, overgewicht, alcoholgebruik en afkomst de belangrijkste redenen waarom ze een hoge bloeddruk hebben. Als de stress minder wordt of als ze minder klachten hebben (zoals hoofdpijn en duizeligheid) concluderen ze dat de pillen ‘gewerkt’ hebben en dus niet meer nodig zijn.

Ze stoppen de therapie of nemen maar af en toe hun pilletje. Andere, veel aangehaalde, redenen zijn de angst voor bijwerkingen of verslaving. In deze tijden van crisis komt ook de kostprijs van de pillen als reden naar voor waarom patiënten hun medicatie niet meer nemen. Komt daarbij dat steeds meer mensen hun ziekteverzekering niet meer kunnen betalen, ten koste van de therapie.

De redenen die de patiënten aanhaalden, verrasten de onderzoekers niet. Wat hen wel verraste, was dat culturele of interregionale verschillen zoveel als van geen tel zijn. Een hypertensiepatiënt uit Tanzania geeft vrijwel dezelfde redenen aan als die uit Zweden. In de conclusie van de wetenschappers, viel vooral die internationale ‘eenstemmigheid’ op.

Désirée De Poot

Bron: Ntvg.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content