Sinds midden mei ligt de gemiddelde concentratie grassenstuifmeelkorrels een stuk hoger dan vorig jaar. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zag onder meer een stevige toename van het aantal "kritische" dagen, met meer dan 50 korrels per kubieke meter lucht.

"Wie nu volop aan het niezen en snotteren is, kan alleen hopen dat het weer snel omslaat en meer stabiliteit vertoont", zegt aerobiologe Monique Detandt van het WIV in Het Laatste Nieuws.

Aantal allergiepatiënten neemt toe
Volgens experts neemt het aantal allergiepatiënten jaarlijks toe. "Circa een kwart van de Belgen heeft inmiddels last van een allergie. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als in de jaren 70", zegt Didier Ebo, professor Allergologie aan het UZ Antwerpen.

"Opvallend is dat ook het aantal patiënten met een gecombineerde allergie toeneemt. Bijvoorbeeld voor huisstofmijt, graspollen én bomen. In sommige gevallen komt daar ook nog onkruid bij. Zo sleept het allergieseizoen voor velen héél lang aan: van februari tot zeker eind juli."

Oorzaak: milieuvervuiling
De stijging van het aantal Belgen met allergieën is voor een groot stuk te wijten aan milieuvervuiling. "Die veroorzaakt stress bij bomen, waardoor ze extra veel verdedigingseiwitten en dus stuifmeel aanmaken. En het is juist dát eiwit dat voor allergische reacties zorgt", aldus professor Ebo . (Belga/TE)

Sinds midden mei ligt de gemiddelde concentratie grassenstuifmeelkorrels een stuk hoger dan vorig jaar. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zag onder meer een stevige toename van het aantal "kritische" dagen, met meer dan 50 korrels per kubieke meter lucht. "Wie nu volop aan het niezen en snotteren is, kan alleen hopen dat het weer snel omslaat en meer stabiliteit vertoont", zegt aerobiologe Monique Detandt van het WIV in Het Laatste Nieuws. Aantal allergiepatiënten neemt toe Volgens experts neemt het aantal allergiepatiënten jaarlijks toe. "Circa een kwart van de Belgen heeft inmiddels last van een allergie. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als in de jaren 70", zegt Didier Ebo, professor Allergologie aan het UZ Antwerpen. "Opvallend is dat ook het aantal patiënten met een gecombineerde allergie toeneemt. Bijvoorbeeld voor huisstofmijt, graspollen én bomen. In sommige gevallen komt daar ook nog onkruid bij. Zo sleept het allergieseizoen voor velen héél lang aan: van februari tot zeker eind juli." Oorzaak: milieuvervuiling De stijging van het aantal Belgen met allergieën is voor een groot stuk te wijten aan milieuvervuiling. "Die veroorzaakt stress bij bomen, waardoor ze extra veel verdedigingseiwitten en dus stuifmeel aanmaken. En het is juist dát eiwit dat voor allergische reacties zorgt", aldus professor Ebo . (Belga/TE)