De auteurs reageren op een aantal incidenten die in de Amerikaanse media heel wat weerklank kregen. Craig Spencer van Artsen Zonder Grenzen kreeg ebola toen hij naar New York terugkeerde (ondertussen is de arts genezen verklaard). Het bleek dat hij twee keer was uit geweest en de metro had genomen. Maar het is niet duidelijk wat hij fout zou hebben gedaan: hij meldde zich spontaan bij de eerste symptomen, waarop hij onmiddellijk werd opgenomen. Op geen van de plaatsen die hij bezocht had, werden sporen van contaminatie aangetroffen.

Toch werden onder meer in New York en in New Jersey maatregelen genomen om zorgverleners die terugkeerden uit door ebola geteisterde gebieden de facto drie weken in quarantaine te houden. Toen verpleegster Kaci Hickox, die verklaarde zich kiplekker te voelen, weigerde zich aan de quarantaine te onderwerpen, en zich bovendien binnen de voorgeschreven periode aan een fietstochtje buiten waagde, werd er in de media moord en brand geschreeuwd.

Geen symptomen, niet besmettelijk

Het editorial in de NEJM stelt dat er geen gevallen bekend zijn van zorgverleners die men een verwijt kan maken. Uit ebolagebieden terugkerende artsen en verpleegkundigen moeten geregeld hun lichaamstemperatuur opmeten, en de medische autoriteiten verwittigen zodra ze koortsig worden. Zolang ze geen symptomen vertonen, zijn ze ook niet besmettelijk en vormen ze geen gevaar voor anderen. Zelfs wanneer de koorts zich manifesteert, zo stellen de auteurs in NEJM op grond van de data, duurt het nog twee tot drie dagen voordat de besmettelijke fase optreedt.

Het zero-riskbeleid dat sommigen zo luid propageren, heeft volgens de auteurs alleen maar averechtse effecten. Het ontmoedigt artsen en andere professionals om zich te engageren en de epidemie te gaan bestrijden. Maar er is maar één manier om de eboladreiging effectief af te wenden. Dat is ze aanpakken aan de bron.

Wouter Colson (Artsenkrant)

De auteurs reageren op een aantal incidenten die in de Amerikaanse media heel wat weerklank kregen. Craig Spencer van Artsen Zonder Grenzen kreeg ebola toen hij naar New York terugkeerde (ondertussen is de arts genezen verklaard). Het bleek dat hij twee keer was uit geweest en de metro had genomen. Maar het is niet duidelijk wat hij fout zou hebben gedaan: hij meldde zich spontaan bij de eerste symptomen, waarop hij onmiddellijk werd opgenomen. Op geen van de plaatsen die hij bezocht had, werden sporen van contaminatie aangetroffen.Toch werden onder meer in New York en in New Jersey maatregelen genomen om zorgverleners die terugkeerden uit door ebola geteisterde gebieden de facto drie weken in quarantaine te houden. Toen verpleegster Kaci Hickox, die verklaarde zich kiplekker te voelen, weigerde zich aan de quarantaine te onderwerpen, en zich bovendien binnen de voorgeschreven periode aan een fietstochtje buiten waagde, werd er in de media moord en brand geschreeuwd.Het editorial in de NEJM stelt dat er geen gevallen bekend zijn van zorgverleners die men een verwijt kan maken. Uit ebolagebieden terugkerende artsen en verpleegkundigen moeten geregeld hun lichaamstemperatuur opmeten, en de medische autoriteiten verwittigen zodra ze koortsig worden. Zolang ze geen symptomen vertonen, zijn ze ook niet besmettelijk en vormen ze geen gevaar voor anderen. Zelfs wanneer de koorts zich manifesteert, zo stellen de auteurs in NEJM op grond van de data, duurt het nog twee tot drie dagen voordat de besmettelijke fase optreedt.Het zero-riskbeleid dat sommigen zo luid propageren, heeft volgens de auteurs alleen maar averechtse effecten. Het ontmoedigt artsen en andere professionals om zich te engageren en de epidemie te gaan bestrijden. Maar er is maar één manier om de eboladreiging effectief af te wenden. Dat is ze aanpakken aan de bron.Wouter Colson (Artsenkrant)