‘Publiceer de namen van tabaksdoden’ (Paul Jepson)

De Britse dokter Paul Jepson pleit voor een dagelijkse publicatie in de tabloïds van de namen van de meer dan 250 slachtoffers die er elke dag sterven door tabaksrook.

De Britse dokter Paul Jepson pleit voor een dagelijkse publicatie in de tabloïds van de namen van de meer dan 250 slachtoffers die er elke dag sterven door tabaksrook. We moeten de wetgeving over het gebruik van tabak fundamenteel omgooien, stelt Jepson in de British Medical Journal die morgen verschijnt. Elk ander geneesmiddel of drug die zelfs maar een minuscule fractie van het aantal tabaksdoden zou veroorzaken, zou onmiddellijk uit de markt genomen en verboden worden.

Epson verwijst naar een designerdrug, mephedrone, afgeleid van amfetamine en verkocht onder namen als meow, meow, drone, enz. Ons land plaatste het in 2010 op de lijst van middelen waarvoor een vergunning van de minister van Volksgezondheid moet bezitten voor bezit, vervaardiging, verkoop, enzovoort.

“In 2010 was er nogal wat te doen in de Britse pers over enkele sterfgevallen die toegeschreven werden aan mephedrone, maar waarvoor nog steeds geen sluitend bewijs geleverd werd,” zo stelt Jepson. “Terwijl er jaarlijks ongeveer 100.000 Britten overlijden aan de gevolgen van tabak.”

Jepson pleit voor een beleid dat gebaseerd is op bewezen feiten en niet op emoties en meningen. “Zo lang roken toegelaten blijft, zullen veel mensen blijven roken. Hogere taksen, onherkenbare sigarettenpakjes of miljoenen kostende preventiecampagnes zullen daar niets aan veranderen.”

Een gedurfd standpunt dat ongetwijfeld veel discussie zal uitlokken.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content